Kekurangan Komputer dalam Tenaga Kerja

Menjadi sukar untuk mencari perniagaan dengan ukuran apa pun pada tahun 2020 yang tidak bergantung pada komputer untuk membuat, memasarkan dan menjual produk atau perkhidmatannya. Walaupun komputer menjadikan perniagaan menjalankan lebih cepat dan mudah, penggunaannya oleh tenaga kerja juga dapat menimbulkan sejumlah kelemahan yang signifikan. Memahami keburukan penggunaan komputer di tempat kerja dapat membantu anda mengambil langkah untuk meminimumkannya dan melindungi perniagaan anda.

Pergantungan Berat pada Data

Banyak perniagaan sangat bergantung pada komputer sehingga kehilangan kuasa atau kerosakan sistem dapat membuktikan kehancuran. Fail yang berharga mungkin hilang, kadang-kadang secara kekal, yang boleh membawa implikasi jangka panjang sekiranya fail tidak disandarkan dengan kertas atau kaedah lain, seperti sandaran atau sandaran di luar laman web secara automatik setiap malam.

Perniagaan yang berorientasikan perkhidmatan pelanggan yang bergantung pada kemampuan untuk memberikan tindak balas yang cepat dan boleh dipercayai terhadap pertanyaan pelanggan juga dapat mengalami kerugian yang teruk jika kehilangan akses komputer.

Penggunaan Komputer Peribadi

Komputer boleh menimbulkan gangguan, terutamanya jika pekerja diberi akses Internet sepenuhnya. Daripada bekerja, pekerja mungkin tergoda untuk meluangkan masa tanpa tujuan melayari Web, menyiarkan di media sosial, memeriksa skor sukan, mengirim video ke rakan, bermain permainan atau terlibat dalam perbualan pesanan Segera. Menurut Wisconsin School of Business, pekerja menghabiskan masa dari tiga jam seminggu hingga 2.5 jam sehari menggunakan internet untuk alasan peribadi semasa bekerja.

Perniagaan mungkin perlu menggunakan perbelanjaan tambahan untuk membeli dan memasang perisian penyaringan untuk membatasi akses melayari pekerja dan membuat senarai hitam laman web yang tidak dibenarkan dikunjungi oleh pekerja anda. Perniagaan anda harus menggunakan penasihat undang-undang anda untuk membuat kebijakan yang membatasi penggunaan komputer anda untuk aktiviti perniagaan.

Bahaya Peretasan

Masalah lain dengan sistem komputer di tempat kerja ialah banyak perniagaan kecil menyimpan maklumat pelanggan yang sensitif, seperti nombor kad kredit, nombor Jaminan Sosial, maklumat akaun bank dan alamat. Sekiranya penggodam berjaya menerobos sistem komputer perniagaan, dia dapat menggunakan maklumat tersebut untuk menguras akaun bank atau menaikkan caj pada kad kredit.

Paling baik, ini dapat mewujudkan mimpi buruk hubungan masyarakat bagi syarikat. Paling teruk, ini dapat membuat syarikat rentan terhadap tindakan hukum, terutama jika tidak menerapkan langkah-langkah keselamatan yang efektif, jelas syarikat insurans perniagaan Hiscox USA.

Pastikan anda mempunyai perisian antivirus dan peretasan terkini di semua komputer anda. Tetapkan peraturan yang ketat untuk pekerja mengenai memuat turun item ke komputer mereka untuk mengelakkan mereka memuat turun virus secara tidak sengaja yang dihantar melalui e-mel palsu.

Pencerobohan privasi

Banyak syarikat menerapkan dasar pemantauan penggunaan komputer pekerja untuk mencegah aktiviti tidak wajar atau bahkan menyalahi undang-undang. Dalam beberapa kes, pekerja diminta menandatangani siaran yang mengakui bahawa mereka memahami dasar pemantauan syarikat.

Pekerja mungkin melihat ini sebagai pencerobohan privasi mereka dan menunjukkannya sebagai contoh yang ditonton oleh "Big Brother." Hal ini juga dapat menimbulkan dilema etika, sehingga hak privasi pekerja terhadap hak majikan untuk melindungi dirinya sendiri.

Salah satu cara untuk melembutkan ulasan penggunaan komputer pekerja adalah dengan memberikan nombor tanpa nama pekerja yang dilihat oleh kakitangan IT ketika memeriksa penggunaan internet. Sekiranya mereka melihat pekerja # 22B melayari internet untuk kegunaan peribadi beberapa jam setiap hari, jabatan IT melaporkan pekerja # 22B kepada pihak pengurusan, yang membaca laporan tersebut dan kemudian menentukan apakah mereka ingin menanggalkan pekerja tersebut untuk disiplin.