Cara Menghapus Kuki di Apple MacBook Air

Sekiranya anda pernah masuk ke rumah penimbun, anda mengalami kesukaran untuk pergi dari satu bilik ke bilik yang lain kerana kekacauan ada di mana-mana. Kuki adalah setara digital dengan kekacauan. Dengan kuki, penyemak imbas anda mengingati spesifik seperti nama pengguna, sejarah belanja dan data laman web anda di laman web yang anda lawati. Apabila anda tidak menghapus kuki pada Mac dari penyemak imbas anda, anda akhirnya menjadi penimbun digital, yang menyukarkan penyemak imbas anda berfungsi dengan cekap dan lebih mudah bagi penggodam untuk mengakses maklumat, termasuk maklumat yang mungkin berkaitan dengan perniagaan anda. Untuk membuang data kuki pada MacBook Air, Pro atau komputer riba Apple yang lain, anda perlu membersihkan kuki di penyemak imbas internet tertentu yang anda gunakan.

Mengosongkan Kuki Safari

Safari adalah penyemak imbas web yang dipasang dengan sistem operasi Mac. Menghapus kuki Safari memerlukan membuka penyemak imbas Safari dan memilih "Safari" dan kemudian "Keutamaan" di bar menu. Klik tab "Privasi" dan pilih "Urus Data Laman Web." Semak senarai laman web yang telah anda lawati. Klik pada kuki Safari tertentu yang ingin anda hapus dan pilih "Buang," atau hapus semua kuki dengan memilih pilihan untuk "Buang Semua." Juga di tab Privasi, Safari memberi anda pilihan untuk mencegah laman web, pihak ketiga dan pengiklan mengumpulkan kuki dengan memilih "Sekat semua kuki."

Mengosongkan Kuki Chrome

Chrome adalah penyemak imbas lain yang biasa digunakan untuk komputer riba Mac kerana kestabilan dan kepantasannya. Untuk menghapus data kuki di Chrome, Anda tidak perlu melalui proses membuka Pilihan seperti yang anda lakukan untuk menghapus data Safari. Ketika Chrome terbuka, pilih "Chrome" di bar menu diikuti dengan "Hapus Data Penjelajahan" di menu drop-down. Anda diberi pilihan untuk mengosongkan semua kuki dan data laman web yang disimpan dalam cache seperti sejarah penyemakan imbas dan gambar dalam cache anda. Pilih item "Kuki dan data laman web lain" dan kemudian pilih "Hapus Data" di sudut kanan bawah kotak.

Mengosongkan Kuki Firefox

Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas Firefox pada Mac anda, anda akan mendapati bahawa mengosongkan kuki di Firefox dilakukan sama seperti membersihkan kuki di Chrome. Buka Firefox dan klik "Sejarah" di bar menu. Pilih "Hapus Sejarah Terkini" dari menu lungsur turun. Penyemak imbas membuka tetingkap yang memberi anda pilihan untuk membersihkan kuki, data cache, sejarah muat turun dan banyak lagi. Pilih item yang ingin anda hapus serta julat masa yang anda mahukan penghapusan. Tekan "Kosongkan Sekarang" di sudut kanan bawah kotak. Tutup halaman apabila roda kemajuan berhenti berputar.

Menghapus Kuki Opera

Opera adalah penyemak imbas mewah untuk pengguna internet yang mementingkan keselamatan. Mengosongkan kuki di Opera serupa dengan membersihkan kuki di Safari. Buka penyemak imbas dan pilih "Opera" di bar menu, diikuti dengan "Preferences." Pilih "Privasi & Keselamatan" dan klik "Semua Kuki Dan Data Tapak" di bahagian Cookies. Padamkan kuki yang ada dengan memilih pilihan untuk "Padam semua" dan klik "Selesai." Anda boleh mematikan kuki masa depan dengan mencentang kotak yang disediakan di bahagian Kuki pada skrin Privasi & Keselamatan untuk "Sekat kuki pihak ketiga dan data laman web."

Amaran

Maklumat nama pengguna dan kata laluan yang disimpan akan dipadamkan semasa anda membersihkan kuki. Pastikan anda mempunyai maklumat log masuk yang diperlukan untuk mengakses data peribadi dan langganan laman web.