Apa itu Pemasaran Katalog?

Pemasaran katalog adalah teknik penjualan yang digunakan oleh perniagaan untuk mengumpulkan banyak item dalam satu cetakan atau kedai dalam talian, dengan harapan dapat menjual sekurang-kurangnya satu item kepada penerima. Pengguna membeli secara langsung dari pengirim katalog melalui telefon, sampul surat balik atau dalam talian menggunakan maklumat dalam katalog. Beberapa pemasar katalog bertindak sebagai perantara antara pengguna dan pengeluar, sementara perniagaan dengan lebih dari beberapa item membuat katalog mereka sendiri.

Menurut Conquest Graphics, terdapat banyak jenis katalog, termasuk promosi, garis penuh dan maklumat. Ini bermaksud anda harus menilai tujuan pemasaran anda dan memilih format katalog yang tepat. Mempunyai pemahaman asas mengenai konsep dan matlamat pemasaran katalog akan membantu anda memilih dengan bijak.

Cetak Katalog

Katalog cetakan biasanya terdiri daripada sampul yang mengumumkan jenis item yang dikandungnya, diikuti oleh item. Beberapa katalog menampilkan kategori produk tunggal, seperti pakaian, sementara yang lain merangkumi koleksi barang yang pelbagai. Katalog mengandungi gambar dan keterangan item, serta harga dan maklumat pesanan. Ada yang datang dengan borang pesanan dan sampul surat yang dikembalikan dengan bayaran pos prabayar.

Yang lain memerlukan pembeli membuat pesanan melalui telefon. Pemasar katalog menggunakan senarai surat yang disasarkan untuk meningkatkan penjualan dan mengurangkan kos percetakan dan surat yang berkaitan dengan peredaran sampah. Beberapa katalog cetak disertakan dengan item yang dihantar kepada pembeli dalam talian untuk menjana penjualan tambahan. Katalog cetak mungkin sudah lapuk, tetapi menurut Harvard Business Review, surat katalog cetak sebenarnya telah meningkat sejak tahun 2015.

Katalog Dalam Talian

Untuk menjimatkan kos percetakan dan surat dan untuk membolehkan peruncit mengemas kini harga, produk dan promosi dengan lebih cepat, beberapa perniagaan memasukkan produk mereka ke dalam katalog dalam talian. Produk dikumpulkan dan dipaparkan dengan cara yang serupa dengan katalog cetak, tetapi pengguna dapat menyusun item mengikut harga, kategori, pengeluar atau kriteria lain. Katalog ini membolehkan pembeli membeli dengan segera, menggunakan keranjang belanja maya dan kaedah pembayaran elektronik.

Katalog Syarikat Tunggal

Beberapa syarikat yang mempunyai banyak produk menghasilkan katalog mereka sendiri. Contohnya termasuk pengeluar pakaian, kasut, barang sukan, aksesori dapur, alat ganti kenderaan, perabot rumah, barang rumput dan kebun, barang kesihatan, kecantikan dan makanan.

Pengilang mungkin mengelompokkan produk serupa untuk membolehkan pengguna dengan minat khusus untuk cepat mencari apa yang mereka mahukan, atau mereka mungkin menyebarkan item ke seluruh katalog untuk membuat pembeli melihat lebih banyak item, dengan harapan dapat meningkatkan pembelian impuls. Pengilang memproses pesanan, menghantar barang dan mengendalikan perkhidmatan pelanggan, mengurangkan kos pemborong atau pengedar.

Katalog Syarikat Pelbagai

Beberapa syarikat katalog menampilkan produk dari pelbagai pengeluar, yang memberi peluang kepada syarikat dengan lebih sedikit produk untuk membuat penjualan katalog. Ini membolehkan peruncit besar-besaran memasukkan lebih banyak item dalam katalog mereka. Dalam jenis katalog ini, anda mungkin melihat beberapa produk yang bersaing di halaman yang sama.

Pengurus katalog mengambil pembayaran langsung dari pengguna, memberikan sebahagian penjualan kepada pengeluar setelah wang dikumpulkan. Beberapa pemasar katalog berbilang syarikat memenuhi pesanan dari gudang mereka, sementara yang lain mengirim pesanan kepada pengilang, yang mengirimkan barang dan menangani pemulangan dan layanan pelanggan.