Cara memuat turun aplikasi pada telefon bimbit Samsung Galaxy 4

Apabila anda memikirkan untuk memasang aplikasi ke Galaxy S4 anda, kedai maya yang biasanya terlintas di fikiran kemungkinan besar adalah gedung Google Play. Tetapi S4 anda juga dapat mengakses aplikasi yang dirancang khusus untuk peranti Samsung, melalui Samsung App store. Tidak kira kedai mana yang anda lawati, dan secara teknikal anda boleh membeli keduanya, anda memerlukan isyarat dan ruang Wi-Fi atau 4G yang kuat di telefon atau kad SD anda untuk memasang aplikasinya.

Kedai Google Play

Aplikasi gedung Google Play sudah terpasang di telefon Galaxy S4, dan kelihatan seperti beg belanja kertas putih dengan panah hijau dan merah di bahagian depan. Ketik ikon ini untuk membuka kedai, dan masukkan maklumat akaun Google anda untuk mula membeli-belah. Setelah anda menemui aplikasi yang anda suka, ketuk butang "Pasang" di bahagian atas skrin untuk memulakan muat turun. Apabila muat turun selesai, telefon anda akan memasang aplikasi secara automatik dan meletakkan ikon pintasan di salah satu skrin Utama anda.

Kedai Aplikasi Samsung

Ironinya, Galaxy S4 tidak dilengkapi dengan aplikasi Samsung App store, jadi anda perlu memuat turunnya sendiri dengan membuka penyemak imbas telefon anda dan melayari laman web Aplikasi Samsung (lihat pautan di Sumber). Muat turun aplikasi kedai Samsung Apps dan pasangkannya di telefon anda. Membeli-belah melalui kedai Samsung Apps serupa dengan gedung Google Play, kerana anda boleh mencari berdasarkan nama atau kategori untuk aplikasi kegemaran anda. Apabila anda menjumpai yang anda suka, ketik butang harga untuk memulakan muat turun. Seperti kedai Google, anda perlu membuat akaun dengan Samsung untuk memuat turun aplikasi, jadi anda akan diminta untuk log masuk atau membuat akaun baru sebelum muat turun dimulakan.