Mengapa Menyegerakkan IPhone Saya Menambah Kenalan Pendua?

Kenalan pendua pada iPhone anda boleh berlaku akibat penggunaan iCloud, atau disebabkan oleh masalah dengan buku alamat atau klien e-mel anda di komputer anda. Semasa menggunakan iPhone anda untuk tujuan perniagaan dan peribadi anda, anda boleh membuat kenalan pendua dengan menyegerakkan dengan lebih dari satu perkhidmatan. Bergantung pada bagaimana kenalan diduplikasi, anda dapat menyelesaikan masalah anda dengan menyelesaikan masalah sumbernya.

Memeriksa Kenalan ICloud

Dalam keadaan yang jarang berlaku, kenalan anda mungkin digandakan dalam iCloud kerana terdapat masalah dengan perkhidmatan itu sendiri. Ini adalah senario terburuk, kerana ia tidak dapat diselesaikan tanpa bantuan. Periksa untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kenalan pendua iCloud dengan melog masuk ke laman web iCloud (pautan di Sumber). Sekiranya anda mempunyai kenalan pendua, dan anda tidak dapat menentukan penyebabnya, hubungi Sokongan Apple untuk menyelesaikan masalahnya.

Pelayan Pertukaran

Oleh kerana iCloud tidak mengubah data yang telah diselaraskan dengan pelayan Microsoft Exchange, anda mungkin berakhir dengan pendua kenalan di iPhone anda. Satu penyelesaian untuk ini melibatkan penggunaan setiap perkhidmatan untuk tujuan yang berbeza. Sebagai contoh, ubah secara manual semua rakan, keluarga dan kenalan anda ke iCloud, sambil menggunakan pelayan Exchange anda hanya untuk kenalan kerja. Sekiranya anda menyimpan kenalan yang sama di kedua-dua akaun iCloud anda dan di pelayan Exchange, anda hanya boleh menetapkan salah satu daripadanya untuk disegerakkan ke iPhone anda. Untuk melakukan ini, buka aplikasi "Kenalan" dan pilih kumpulan yang ingin anda segerakkan dari bahagian Exchange.

Mencampurkan ITunes dan ICloud

Masalah kenalan pendua berlaku jika peranti anda telah disiapkan untuk diselaraskan menggunakan iTunes dan iCloud. Walau bagaimanapun, masalah ini tidak wujud jika anda menggunakan iTunes 11 atau lebih baru. Cara paling mudah untuk menyelesaikan masalah ini adalah dengan menaik taraf iTunes ke versi terbaru di komputer anda. Setelah ditingkatkan, segerakkan iPhone anda untuk menyelesaikan kenalan pendua.

Jika tidak, anda boleh mematikan penyegerakan iCloud atau iTunes secara berasingan. Klik tab "Maklumat" di iTunes dengan iPhone anda disambungkan ke komputer anda. Nyahpilih pilihan "Segerakkan Kenalan Buku Alamat" atau "Segerakkan Kenalan".

Anda boleh melumpuhkan kenalan iCloud menggunakan Pilihan Sistem iCloud pada Mac anda atau Panel Kawalan iCloud di Windows.

Pendua di Windows

Sekiranya anda menggunakan Windows, anda mungkin perlu membuang kenalan pendua dari Outlook. Pendua ini boleh berlaku apabila anda mempunyai banyak ejaan dengan nama atau alamat e-mel yang sama, atau ketika anda mengimport kenalan anda ke Outlook. Anda mesti menghapus kenalan pendua secara manual, atau anda boleh menggabungkannya dengan menukar maklumat dari satu kenalan agar sesuai dengan maklumat dari pendua. Kenalan yang ada tidak akan dihapus, pendua akan digabungkan dengan yang asal.

Pendua pada Mac

Buka buku Alamat anda dan pilih menu "Kad" dan kemudian pilih "Cari Pendua." Apabila diminta, pilih pilihan "Gabungkan" untuk menggabungkan fail kenalan pendua. Teruskan proses ini sehingga anda menggabungkan semua kenalan anda. Sekiranya masalah berlanjutan, tutup aplikasi dan kemudian selesaikan proses penggabungan sekali lagi. Setelah selesai, segerakkan iPhone anda untuk menyelesaikan masalah kenalan pendua.

Penafian

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk iOS 7 dan iTunes 11. Ini mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.