Komputer riba Saya Tidak Bersambung Dengan Pencetak Saya melalui USB

Sekiranya anda mempunyai pencetak yang disambungkan ke komputer riba syarikat anda melalui kabel USB tetapi tidak dapat mencetak, terdapat beberapa kemungkinan penyelesaian. Tidak semua masalah pencetak seperti ini berkaitan dengan masalah sambungan, jadi sebelum meneruskan, cubalah mencetak dari beberapa aplikasi pada komputer riba anda untuk mengesahkan bahawa masalahnya berkaitan dengan sambungan pencetak dan bukan dengan program yang anda cuba cetak.

Penyelesaian Masalah Umum

Ketika membuat diagnosis dan memperbaiki pencetak, selalunya penyelesaian paling mudah adalah yang paling berkesan. Mulakan dengan mengesahkan bahawa kabel USB anda disambungkan dengan selamat ke komputer riba dan pencetak anda. Pastikan pencetak dihidupkan dan lampu statusnya menunjukkan bahawa ia sudah siap dicetak. Setelah pencetak dihidupkan dan kabel disambungkan, Windows 8 akan memaparkan mesej dan mengenali dan memasang pencetak anda secara automatik. Sekiranya ini tidak berlaku, pencetak mungkin sudah terpasang.

Untuk memeriksa sama ada komputer riba sudah memasang pencetak, sapu ke tepi kanan skrin anda dan klik "Cari." Masukkan "Peranti" di kotak Carian, klik "Tetapan," dan kemudian klik "Peranti." Pencetak anda akan muncul dalam senarai di sebelah kanan skrin. Sekiranya tidak, klik "Tambah Peranti" dan pilih pencetak anda dalam senarai untuk memasangnya.

But semula dan Kemas kini Windows

Anda boleh menyelesaikan banyak masalah pencetakan di Windows 8 dengan memuat turun kemas kini yang tersedia untuk sistem operasi. Gerakkan kursor anda ke sudut kanan atas skrin anda, klik "Tetapan", kemudian masukkan "Kemas kini Windows" di kotak Carian. Klik "Periksa Kemas Kini", terima semua kemas kini, dan kemudian but semula komputer anda. Apabila komputer riba dihidupkan semula sepenuhnya, sambungkan kabel USB pencetak anda dan lihat apakah anda boleh mencetak.

Pasang Perisian Pencetak

Beberapa pengeluar pencetak menghendaki anda memasang perisian cetak khusus pengeluar sebelum pencetaknya berfungsi sebagaimana mestinya. Sekiranya anda belum memasang perisian ini, masukkan CD atau DVD yang disertakan dengan pencetak anda, kemudian teruskan arahan automatik untuk memasang perisian tersebut. Sekiranya komputer riba anda tidak mempunyai pemacu optik, muat turun perisian dari laman web pengeluar pencetak. Apabila muat turun selesai, buka fail perisian yang dimuat turun dan teruskan arahan untuk memasang perisian.

Penyelesai Masalah Pencetak

Windows 8 mempunyai penyelesai masalah peranti khusus yang dirancang untuk membantu mendiagnosis dan menyelesaikan masalah percetakan. Untuk melancarkan alat, geser ke tepi kanan skrin anda, klik "Tetapan", lalu klik "Cari atau perbaiki masalah." Klik "Gunakan Pencetak" di bawah tajuk "Perkakasan dan Suara", dan kemudian teruskan arahan automatik agar Windows mendiagnosis masalah pencetak.