Contoh Pemasaran Kos & Pemasaran Strategi

Sebagai pemilik perniagaan, anda perlu mempertimbangkan pelbagai strategi pemasaran yang akan memberi kesan paling besar terhadap pendapatan dan keuntungan anda. Kepemimpinan kos adalah salah satu strategi di mana syarikat adalah produk dengan harga paling kompetitif di pasaran, yang bermaksud ia adalah yang termurah. Anda melihat contoh kepemimpinan kos sebagai keutamaan pemasaran strategik di banyak syarikat besar seperti Walmart, McDonald's dan Southwest Airlines. Walaupun sukar bagi banyak perniagaan kecil untuk bersaing dengan konglomerat mengenai kepemimpinan kos, ada contoh yang anda dapati di peringkat tempatan.

Perkhidmatan Realtor Bayaran Tetap

Menjual rumah adalah transaksi yang mahal. Realtors dibenarkan mengenakan komisen sehingga enam peratus secara sah untuk transaksi. Amaun ini biasanya dibahagi antara ejen pembeli dan ejen penjual tetapi semuanya dibayar oleh penjual. Ini bererti komisen $ 500,000 berharga sehingga $ 30,000.

Walaupun banyak pemilik rumah merundingkan bayaran ini hingga lima atau empat peratus, jumlah ini masih tinggi. Di sinilah broker kos tetap telah menembusi pasaran menggunakan kepemimpinan kos sebagai strategi yang berkesan untuk mencari pelanggan baru. Syarikat-syarikat ini mengiklankan bahawa penjual tidak akan membayar lebih dari $ 3,000 untuk menjual rumah mereka dengan perkhidmatan yang disertakan seperti menyenaraikan kediaman mereka dan menyelesaikan semua pendedahan undang-undang yang diperlukan. Ini membantu penjual menjimatkan wang, mengelakkan kesulitan menjual oleh pemilik dan masih mendapat bantuan untuk memasarkan kediaman mereka dengan betul.

Pengubahsuaian Rumah Cookie-Cutter

Kontraktor boleh menelan belanja yang besar. Kedua-dua bekalan dan tenaga kerja mahal dan ada overhead tambahan apabila kontraktor mesti mempertimbangkan komponen insurans dan perlesenan perniagaan. Tetapi syarikat pengubahsuaian pemotong cookie telah berjaya dalam pasaran pengubahsuaian rumah. Sebilangan besar pengubahsuaian pemotong kue mengkhusus dalam satu aspek pengubahsuaian rumah.

Sebilangannya adalah pakar dapur sementara yang lain adalah pakar bilik mandi. Bahkan ada yang sedang mengubahsuai gudang atau garaj untuk menambah ruang hiburan.

Pengkhususan membantu mereka bekerja dengan pengedar borong untuk mendapatkan harga terbaik pada pakej standard yang mereka jual kepada pelanggan. Pilihan terhad dengan pengubahsuaian ini, jadi jangan mengharapkan penyesuaian. Tetapi kerana mereka mendapat kabinet atau meja yang sama berulang kali, mereka dapat potongan harga yang lebih mendalam untuk produk tersebut. Hasilnya adalah pemilik rumah dengan dapur yang baru dikemas kini dengan wang yang lebih sedikit.

Perkhidmatan Penukaran Minyak

Sudah tentu ada syarikat besar seperti Jiffy Lube yang merupakan peneraju kos untuk perubahan minyak. Walau bagaimanapun, kedai mekanik yang lebih kecil atau bahkan pengedar kereta mungkin menawarkan pertukaran minyak kos rendah untuk mendapatkan lebih banyak orang di pintu perniagaan. Kedai mekanik mungkin menggunakan ini sebagai cara untuk menarik pelanggan masuk dan menjalin hubungan dengan mereka, dengan harapan pelanggan kemudian akan menggunakan mekanik untuk pekerjaan kelas atas seperti transmisi baru. Pengedar kereta akan mempunyai tujuan yang sama untuk mendapatkan prospek yang mengetahui bahagian servis peniaga dan kemudian menjalin hubungan dengan pelanggan, yang akhirnya akan berada di pasar untuk sebuah kereta baru.