Cara Membuat Sandaran Nota dan Teks iPhone

IPhone menyandarkan semua nota dan teks anda semasa anda membuat sandaran manual, dan cadangan tambahan akan dibuat setiap kali anda menyegerakkan peranti anda menggunakan iTunes atau iCloud. Membuat sandaran memastikan bahawa data berharga yang tersimpan di iPhone anda tidak akan hilang secara berterusan sekiranya berlaku kerosakan perkakasan. Anda boleh melindungi data syarikat anda dengan menyulitkan sandaran yang disimpan di komputer anda. Semasa menyimpan sandaran anda dengan iCloud, semua data yang dihantar ke pelayan iCloud disulitkan secara automatik.

Sandarkan Menggunakan iCloud

1

Ketuk aplikasi "Tetapan", dan pilih "iCloud."

2

Masukkan maklumat anda ke medan Apple ID dan Kata Laluan. Klik butang "Log Masuk".

3

Tetapkan suis togol "Catatan" ke kedudukan "Hidup".

4

Ketuk "Dokumen & Data", dan tetapkan beralih beralih "Dokumen & Data" ke kedudukan "Hidup".

5

Ketik butang "iCloud".

6

Tatal ke bawah dan pilih pilihan "Penyimpanan & Sandaran".

7

Tetapkan suis togol "iCloud" ke posisi "Hidup", dan pilih butang "Sandarkan Sekarang" untuk memulakan sandaran iCloud pertama anda.

Sandarkan Menggunakan iTunes

1

Sambungkan iPhone ke komputer menggunakan kabel penyambung USB yang disediakan, dan buka iTunes jika tidak dilancarkan secara automatik.

2

Pilih butang "iPhone" dalam aplikasi iTunes. Sekiranya butang iPhone tidak dipaparkan, anda sebelumnya mengaktifkan bar sisi dan perlu memilih iPhone anda dari bahagian Peranti.

3

Pilih "Komputer Ini", yang terletak di tab Ringkasan lalai.

4

Tandai kotak "Encrypt iPhone Backup", dan pilih pilihan "Back Up Now" untuk membuat sandaran. Anda juga dapat memilih opsi "Sync With This iPhone Over Wi-Fi" untuk membuat sandaran harian secara automatik ketika anda memasang iPhone, membuka iTunes di komputer dan menyambung ke rangkaian Wi-Fi yang sama.