Mengapa Panggilan Skype Ditolak?

Skype membolehkan pemilik perniagaan berkomunikasi dengan pekerja, rakan sekerja profesional dan juga ahli keluarga secara bersemuka dari hampir semua lokasi. Walau bagaimanapun, walaupun pada umumnya sangat stabil dan mesra pengguna, penghentian panggilan diketahui berlaku dengan adanya perkhidmatan tersebut. Sekiranya anda biasa diganggu oleh panggilan yang dijatuhkan semasa menggunakan Skype, anda perlu mengetahui sebab-sebab masalah ini mungkin berlaku.

Masalah Sambungan Kawasan Tempatan

Sambungan Internet sekejap adalah salah satu penyebab utama panggilan terputus di Skype. Adalah normal untuk melakukan pemutusan rawak sesekali kerana masalah kuasa di tempat semasa anda, penyelenggaraan talian kuasa, kemas kini ISP atau pelbagai sebab lain. Apabila ini berlaku, cabut palam modem atau penghala anda selama beberapa minit, kemudian pasangkan semula. Lebih sering daripada tidak, proses ini, yang biasanya disebut sebagai "mengatur semula" modem atau penghala, akan menyelesaikan masalahnya. Walau bagaimanapun, jika pemutus rawak adalah masalah yang berterusan di tempat kerja anda, anda mungkin ingin menghubungi ISP anda dan mengatur panggilan perkhidmatan.

Kekurangan Jalur Lebar

Lebar jalur yang tidak mencukupi boleh menyebabkan panggilan Skype ditolak. Panggilan yang dijatuhkan kerana alasan ini sangat lazim berlaku di kalangan pengguna Skype yang menjalankan banyak aplikasi dalam talian, memuat turun fail dan menonton video semasa melakukan perbualan di Skype. Untuk mengelakkan panggilan daripada dijatuhkan di masa depan, buatlah menutup aplikasi dalam talian yang tidak semestinya diperlukan semasa membuat panggilan di Skype. Ini juga dapat membantu mengurangkan masalah audio atau video yang bercelaru yang mungkin anda hadapi dengan perkhidmatan ini.

Versi Skype Lebih Lama

Pada kali berikutnya anda menghadapi panggilan yang dijatuhkan, sahkan bahawa anda menjalankan Skype versi terbaru. Setelah melepaskan versi baru, Skype tidak lagi melakukan penyelenggaraan atau memperbaiki bug yang terdapat pada versi sebelumnya. Selain itu, menjalankan Skype versi lama semasa berbual dengan seseorang yang menggunakan versi terbaru boleh menyebabkan beberapa masalah keserasian dan mengakibatkan panggilan terputus. Sekiranya anda tidak jelas sama ada anda menjalankan Skype versi terbaru, cukup klik tab "Dapatkan Skype" yang terdapat di bahagian atas laman utama perkhidmatan dan pilih sistem operasi anda dari menu lungsur.

Pelan Kredit atau Langganan Tidak mencukupi

Penyebab umum panggilan Skype yang dijatuhkan ke telefon bimbit atau talian darat adalah kekurangan kredit Skype yang mencukupi. Juga, panggilan yang dijatuhkan jenis ini disebabkan oleh jenis langganan Skype yang salah. Setelah mengalami panggilan yang dijatuhkan ke telefon bimbit atau talian darat, sahkan bahawa jenis langganan yang anda miliki menyokong panggilan ke peranti tersebut. Sekiranya anda lebih suka menggunakan kredit Skype daripada mendaftar langganan, sahkan bahawa anda mempunyai kredit yang mencukupi di akaun anda untuk membuat panggilan jenis ini.