Cara Mengubah Tetapan Privasi di Twitter sehingga Tidak Ada yang Dapat Melihat Tweet Saya

Sebagai pengguna Twitter, anda mempunyai pilihan untuk memaparkan tweet anda secara terbuka atau merahsiakannya. Tweet peribadi hanya ditunjukkan kepada orang yang mengikuti anda. Secara lalai, tweet anda bersifat umum, tetapi anda boleh mengubah tetapan privasi anda dengan mudah pada bila-bila masa. Perubahan akan berlaku serta-merta dan mempengaruhi semua tweet masa lalu anda.

Sekatan

Setelah tetapan privasi anda ditetapkan untuk melindungi tweet anda, sekatan tertentu berlaku. Sebagai contoh, anda mesti menyetujui setiap permintaan pengikut baru secara manual - bergantung pada tetapan pemberitahuan anda, anda akan menerima teks atau e-mel yang memberitahu anda tentang permintaan pengikut baru. Tweet anda juga tidak muncul di enjin carian. Di samping itu, apabila pengikut men-retweet anda, hanya pengikut lain yang dapat melihat mesej yang ditweet semula.

Melindungi Tweet Anda

Klik ikon berbentuk roda gigi di laman utama akaun Twitter anda, pilih "Tetapan", kemudian klik tab "Keselamatan dan Privasi" untuk melihat semua pilihan untuk melindungi akaun anda. Tandai kotak "Lindungi Tweet Saya", dan kemudian klik "Simpan Perubahan." Anda mesti memasukkan semula kata laluan anda untuk mengesahkan perubahannya. Sahkan bahawa tweet anda kini bersifat peribadi dengan melihat profil anda: ikon kunci akan muncul di sebelah nama pengguna anda di tajuk.