Cara Memadam Kad SD Menggunakan Mac

Sama seperti penyimpanan dalam talian, dalam banyak kes menyimpan data pada pemacu denyar atau kad SD adalah pilihan terbaik, dan tentu saja banyak peranti mudah alih menggunakan kad SD untuk menyimpan banyak data mereka. Kadang kala anda perlu memadamkan kad ini, mungkin untuk menggunakannya di peranti lain atau hanya untuk membuang data yang tidak diingini. Perkara ini sangat penting jika anda mempunyai data perniagaan sensitif pada kad, seperti maklumat hubungan pelanggan. Anda boleh memadamkan kad SD menggunakan Mac; namun, anda mungkin perlu memutuskan format apa dan kemungkinan pilihan keselamatan yang anda mahukan.

Memadam Data

Biasanya semasa anda menghapus data, ia masih terdapat pada peranti, sama ada komputer, telefon bimbit atau kad SD. Data tersebut hanya ditandai sebagai dihapus, dan peranti ini bebas menulisnya di masa hadapan. Sehingga itu terjadi, data masih ada, dan seseorang berpotensi "menghidupkan kembali". Oleh itu, hanya memilih fail dan folder pada kad SD anda dan menekan kekunci "Padam" bukanlah kaedah terbaik untuk menghapus data dari cakera. Sebaliknya anda boleh memformat kad, yang menandakan semua data sebagai dihapus, dan ia juga mempunyai pilihan keselamatan yang tersedia untuk penghapusan data menyeluruh.

Utiliti Cakera

Di Mac OS X, perisian Utiliti Disk membantu anda mengurus cakera di komputer anda, sama ada cakera keras dalaman, pemacu USB atau kad SD. Anda dapati Utiliti Disk dengan mengklik "Aplikasi" di dok, dan kemudian mengklik "Utiliti", kemudian "Utiliti Disk." Anda boleh menggunakan utiliti ini untuk membuang cakera, membakar DVD dan memadam keseluruhan cakera dengan selamat. Memformat pemacu juga tersedia di Disk Utility, yang menandakan semua data pada pemacu itu sebagai dihapus dan menyiapkan pemacu untuk penggunaan masa depan. Biasanya memformat kad SD tidak memerlukan banyak masa, walaupun jika anda ingin menerapkan pilihan keselamatan pada formatnya, prosesnya akan berlanjutan.

Memformat

Dalam Utiliti Cakera, anda boleh memformat kad SD anda dengan mengkliknya di panel sebelah kiri dan kemudian mengklik tab "Padam". Dalam menu "Format", Anda dapat memilih format tertentu, yang mengontrol bagaimana data disimpan pada kad. Sekiranya anda hanya akan menggunakan kad ini pada komputer Mac, anda boleh menggunakan pilihan "Mac OS Extended (Journaled)". Sekiranya anda merancang untuk menggunakan kad pada peranti lain, seperti telefon pintar atau kamera digital, anda harus menggunakan pilihan "MS-DOS (FAT)". Kemudian anda boleh memasukkan nama dalam kotak teks "Nama" jika anda mahu menamakan semula cakera. Apabila anda mengklik butang "Padam", pemformatan akan bermula.

Pilihan Keselamatan

Anda juga boleh mengatur proses format Utiliti Disk untuk menghapus data secara menyeluruh dengan mengklik "Pilihan Keselamatan" sebelum anda memulakan format. Pilihan anda adalah "Zero Out Data", "7-Pass Erase" dan "35-Pass Erase." Masing-masing menyediakan penghapusan data yang lebih menyeluruh tetapi juga lebih memakan masa. Bergantung pada ukuran kad SD, memformatnya dengan salah satu pilihan keselamatan yang tersedia mungkin memerlukan beberapa jam. Biasanya anda tidak perlu melakukan semua ini kerana format asas harus dapat diterima kecuali anda mesti memastikan data tidak dapat dipulihkan.