Cara Memeriksa Status AppleCare

Komputer dan peralatan elektronik lain selalu memerlukan kerja-kerja servis dan penyelenggaraan. Sekiranya anda menggunakan peralatan Apple, anda dapat menjimatkan sejumlah wang untuk pembaikan yang mahal dengan membeli kontrak AppleCare, yang akan memperpanjang jaminan komputer Mac, iPhone, iPad atau iPod anda sehingga tiga tahun tambahan. Anda boleh menyemak status jaminan AppleCare anda dalam talian. Sekiranya anda menggunakan komputer yang menjalankan OS X, terdapat pautan langsung yang mudah di menu Apple; untuk produk lain, anda boleh menggunakan nombor siri peranti anda untuk memeriksa melalui laman web Apple khusus.

Di Komputer

1

Klik ikon Apple, kemudian pilih "About This Mac."

2

Klik "Maklumat Lanjut" untuk membuka tetingkap Maklumat Sistem.

3

Klik butang "Perkhidmatan" di sudut kanan atas tetingkap.

4

Klik "Periksa status liputan perkhidmatan dan sokongan saya" untuk membuka tetingkap penyemak imbas. Anda mungkin perlu mengklik "Benarkan" untuk meneruskan. Halaman Web dibuka yang mengandungi nombor siri komputer anda dan status perkhidmatan telefon dan pembaikan.

Peranti Lain

1

Dapatkan nombor siri untuk iPad, iPhone, iPod atau peranti Apple anda yang lain. Pada peranti yang menjalankan iOS, ketuk "Tetapan", "Umum", dan "Tentang" untuk mencari nombor siri. Pada model iPod yang tidak menjalankan iOS, pergi ke "Tetapan", kemudian "Tentang" dan tekan butang tengah berulang kali sehingga nombor siri dipaparkan.

2

Pergi ke laman web Apple Check Your Service and Support Coverage (lihat Sumber).

3

Taipkan nombor siri anda dan klik "Teruskan." Anda akan melihat halaman yang mengandungi status sokongan peranti anda.