Cara Termurah untuk Menghantar Komputer

Pada masa penerbitan, FedEx secara konsisten menawarkan yuran termurah untuk penghantaran komputer, tetapi masa penghantaran, bayaran perkhidmatan dan pilihan penghantaran dapat sangat berbeza antara Perkhidmatan Pos AS, UPS dan FedEx. Satu syarikat mungkin menawarkan perkhidmatan yang lebih murah untuk item yang lebih besar dan besar seperti sistem komputer desktop, tetapi mungkin kekurangan penghantaran hujung minggu yang menjimatkan. Syarikat lain mungkin menawarkan penghantaran skala kecil yang lebih murah, tetapi mengenakan bayaran lebih banyak untuk perkhidmatan penjejakan masa nyata. Perbandingan membeli-belah sebelum menghantar adalah satu-satunya cara untuk memastikan anda mendapat tawaran terbaik.

Kira Kos Penghantaran

Ketiga-tiga perkhidmatan - Perkhidmatan Pos AS, UPS dan FedEx - menawarkan kalkulator kos penghantaran di laman web masing-masing (lihat pautan dalam Sumber). Anda akan diminta untuk memberikan lokasi asal dan lokasi penghantaran, menggunakan bandar dan negeri atau poskod, ditambah berat penghantaran dan dimensi anggaran. Dengan pengiraan yuran penghantaran, anda juga boleh memilih untuk menambahkan perkhidmatan tambahan, seperti insurans, tandatangan semasa penghantaran dan keupayaan penjejakan lanjutan.

Perbandingan Penghantaran Komputer Desktop

Komputer desktop akan memberikan cabaran penghantaran terbesar kerana ukuran dan beratnya yang besar, tetapi anggap anda menghantar komputer desktop Apple iMac, yang ukuran MacWorld selebar 17 inci dan tinggi, kedalaman 7 inci dan 19 paun. Pada masa penerbitan, FedEx menawarkan pilihan termurah, sama ada anda membuat penghantaran ke seluruh negara atau hanya beberapa negeri. Penghantaran dari Florida ke California berharga kurang dari $ 30 untuk penghantaran empat hari yang dijamin dengan penjejakan penuh; penghantaran yang serupa ialah $ 35 di pejabat pos dan $ 36 dengan UPS. Penghantaran dari Florida ke New Jersey hanya $ 17 dengan FedEx, tetapi $ 23 dengan UPS dan $ 27 dengan Perkhidmatan Pos AS.

Perbandingan Penghantaran Laptop atau Tablet

Tablet atau komputer riba lebih kecil dari segi dimensi dan berat, yang akan menghasilkan penghantaran yang lebih murah. Menurut laman web Dell, komputer riba Inspiron 15 pengeluar, misalnya, beratnya hanya di bawah 5 paun dan lebar 15 inci, tinggi 10 inci dan tebal kira-kira satu inci. Pada masa penerbitan, FedEx mengalahkan pesaingnya untuk penghantaran merentas desa, mengenakan $ 13 untuk penghantaran empat hari berbanding $ 14 dengan Perkhidmatan Pos AS dan $ 19 dengan UPS. Pakej yang sama dihantar dari Florida ke New Jersey adalah $ 11 dengan Perkhidmatan Pos AS atau FedEx, sedangkan UPS mengenakan $ 16 untuk pakej yang sama.

Tiga Syarikat Berbanding

FedEx secara konsisten memberikan pilihan penghantaran terendah pada saat penerbitan artikel ini, tetapi ada beberapa faktor tambahan yang mungkin menjadi pilihan anda. Sebagai contoh, hanya Perkhidmatan Pos AS yang menawarkan penghantaran Sabtu percuma serta penghantaran ke kotak pejabat pos, pejabat pos Tentera Darat (APO) dan pejabat pos armada (FPO). Sebaliknya, FedEx dan UPS kedua-duanya menyediakan perkhidmatan penjejakan yang lebih terperinci. Selain itu, menurut Cheapism.com, sebuah syarikat yang memberikan perbandingan produk dan perkhidmatan ulasan, selain pandangan perbelanjaan pengguna, kedua-dua FedEx dan UPS secara konsisten mendapat markah lebih tinggi daripada pejabat pos dalam tinjauan kepuasan perkhidmatan pelanggan.

Pertimbangan Pembungkusan

Sekiranya mungkin, adalah lebih baik menghantar komputer menggunakan kotak dan bahan pembungkusan asalnya. Jika tidak, pilih kotak - sama ada kotak yang anda gunakan sebelumnya atau yang anda beli khusus untuk komputer - yang menawarkan sekurang-kurangnya satu inci ruang tambahan di semua sisi peralatan elektronik. Ini memberi banyak ruang untuk pembungkusan bekalan seperti kacang Styrofoam atau bungkus gelembung. Kunci kotak dengan jumlah pita kedap yang mencukupi dan pastikan semua maklumat alamat dicetak dengan jelas dalam dakwat gelap.