Cara Mengimbas Slaid & Membakarnya pada DVD

Pada zaman digital sekarang ini, slaid filem 35mm dan projektor besar yang pernah digunakan untuk melihatnya adalah perkara masa lalu. Daripada memasukkan slaid lama anda dan memasukkannya ke loteng untuk dilupakan, anda boleh mengimbasnya ke komputer dan kemudian membakarnya ke cakera DVD. Dengan cara ini, anda dapat melihat kenangan anda secara langsung dari skrin komputer atau televisyen anda. Dengan menggunakan pengimbas flatbed dan beberapa cakera kosong, anda boleh menghargai slaid yang anda sayangi selama bertahun-tahun yang akan datang.

Mengimbas Slaid Filem 35mm

1

Sambungkan pengimbas anda ke komputer menggunakan kabel USB yang disediakan. Hidupkan pengimbas dan tunggu tetingkap segera yang menyenaraikan pelbagai jenis prosedur pengimbasan muncul.

2

Buka penutup pengimbas anda dan lap kaca dengan bersih dengan kain microfiber untuk mengelakkan bintik-bintik debu dan rambut kecil muncul di slaid imbasan anda. Dengan peniup udara, bersihkan setiap slaid sebelum memasukkannya ke pembawa pengimbas.

3

Pasangkan slaid anda ke pembawa, pastikan bahagian filem yang berkilat menghadap ke bawah ke arah kaca.

4

Pilih "Slaid Filem" atau "Filem Positif" dari menu lungsur di tetingkap segera. Sekiranya anda memilih pilihan lain, slaid tidak akan mengimbas dengan betul. Di bawah pilihan "Simpan Ke ...", pilih tempat anda ingin menyimpan fail anda. Di bawah "Jenis Fail", pilih ".jpg."

5

Klik "OK" atau "Imbas" dari bahagian bawah tetingkap arahan. Tunggu sehingga pengimbasan selesai, kemudian arahkan ke destinasi simpanan anda untuk melihat fail selesai.

6

Lakukan Langkah 1 hingga 5 sehingga semua slaid anda berjaya diimbas dan disimpan ke komputer anda.

Membakar Slaid ke Cakera DVD

1

Masukkan cakera DVD kosong ke dalam pemacu komputer anda. Tetingkap segera meminta anda apa yang anda mahu lakukan dengan cakera akan muncul.

2

Pilih "Bakar fail ke cakera" dari tetingkap prompt. Tetingkap akan muncul, yang membolehkan anda menavigasi ke lokasi di mana anda menyimpan slaid yang diimbas.

3

Pilih lokasi simpan yang sesuai dan pilih semua slaid yang ingin anda bakar. Klik "OK" atau "Burn" dari tetingkap prompt.

4

Keluarkan cakera setelah proses pembakaran selesai.