Apakah Kesalahan Segmentasi di Linux?

Kesalahan segmentasi, atau segfault, adalah kesalahan memori di mana program cuba mengakses alamat memori yang tidak ada atau program tidak memiliki hak untuk mengakses. Ini adalah bug biasa dalam program C dan C ++ yang kurang ditulis. Apabila program mengalami kesalahan segmentasi, program tersebut sering kali tersekat dengan frasa kesalahan "Segmentation Fault."

Asas Kesalahan Segmentasi

Pada peringkat sistem operasi, proses segmentasi membahagi memori yang tersedia menjadi segmen. Ketika menghadapi kesalahan menulis ke segmen memori, sistem operasi Unix atau Linux mengirimkan isyarat SIGSEGV ke program, yang kemudiannya terhempas dengan pesan "kesalahan segmentasi". Kesalahan segmentasi biasanya khusus untuk bahasa tahap rendah seperti C, yang memerlukan pengaturcara mengalokasikan memori ke program yang sedang berjalan, chunk by chunk.

Jenis Kesalahan Segmentasi

Kesalahan segmentasi boleh timbul dari keadaan yang serupa. Limpahan buffer, seperti berusaha mencapai luar batas array, dapat menyebabkan segel, atau mencoba mengakses memori yang belum diperuntukkan atau telah dihapus. Mencuba menulis ke memori yang hanya boleh dibaca juga boleh menyebabkan kesalahan ingatan. Akhirnya, pada beberapa sistem Unix dan Linux, petunjuk yang diinisialisasi untuk nol tidak dapat ditangguhkan; berbuat demikian akan menyebabkan segel berlaku.

Mengelakkan Kesalahan Segmentasi sebagai Pengguna

Sekiranya anda menjalankan program yang anda muat turun dari Internet dan tidak biasa dengan kod sumber, anda mungkin tidak bernasib baik: Yang boleh anda lakukan hanyalah menghantar laporan pepijat dan berharap dapat diperbaiki. Untuk memastikannya, pastikan anda menjalankan perisian versi terbaru. Di samping itu, periksa laman laporan bug untuk melihat apakah bug tersebut telah dilaporkan, dan jika ada penyelesaian sementara atau patch yang tersedia untuk dimuat turun.

Mengelakkan Kesalahan Segmentasi sebagai Pengaturcara

Satu-satunya cara untuk mengelakkan segfault sepenuhnya dalam program bertulis adalah berhati-hati dengan peruntukan dan penghapusan memori dan mengesan kesalahan semasa ia berlaku. Mencari sumber ralat yang tepat boleh menjadi rumit, terutamanya kerana mungkin tidak muncul setiap kali anda menjalankan program. Selain itu, bug yang sebenarnya mungkin tidak berada di dekat tempat program itu hancur, kerana peruntukan memori yang salah hanya dapat merosakkan program ketika pertama kali diakses. Debugger dapat menangkap segfault ketika ia berlaku dan bahkan menjejaki mereka ke garis.