Cara Mengisi Bentuk Dengan Gambar di Illustrator

Anda boleh mengisi bentuk apa pun yang telah anda lukis di Adobe Illustrator dengan foto atau gambar lain dengan menggunakan topeng kliping. Topeng guntingan mungkin kelihatan membingungkan jika anda tidak pernah menggunakan ciri ini sebelumnya. Terdapat dua perkara penting yang perlu diingat sebelum memakai topeng kliping. Pertama, bentuknya mesti berada di atas gambar. Kedua, hanya bentuk dan gambar yang dapat dipilih. Sekiranya bentuknya berada di bawah gambar, atau jika objek lain dipilih, topeng kliping tidak akan berfungsi.

1

Lancarkan Adobe Illustrator. Buat fail baru dengan menekan "Ctrl-N" pada papan kekunci. Sekiranya anda sudah memiliki dokumen yang berisi bentuk yang ingin Anda isi dengan gambar, buka dengan menekan "Ctrl-O" pada papan kekunci dan lompat ke Langkah Tiga.

2

Pilih "Rectangle Tool" dari Toolbox. Sebagai alternatif, pilih "Alat Bulat Bulat," "Alat Ellipse," "Alat Poligon," atau "Alat Bintang." Seret alat melintasi kanvas untuk melukis bentuk.

3

Klik menu "Fail" dan pilih "Tempat." Arahkan ke gambar di komputer yang ingin anda gunakan dan klik butang "Tempat".

4

Klik menu "Objek" semasa gambar masih dipilih. Klik "Susun", lalu "Kirim ke belakang" untuk meletakkan gambar di bawah bentuknya.

5

Klik "Alat Pemilihan Arah" di Kotak Alat dan seret sudut gambar sehingga ukurannya diinginkan.

6

Seret Alat Pemilihan Langsung ke atas gambar dan bentuknya sehingga kedua-duanya dipilih. Sebagai alternatif, jika tidak ada objek lain di kanvas, tekan "Ctrl-A" pada papan kekunci untuk memilih kedua objek.

7

Klik menu "Object", pilih "Clipping Mask" dan klik "Make." Bentuknya dipenuhi dengan gambar. Sebarang bahagian gambar yang berada di luar bentuk dipotong.