Cara Memadam Artboard di Illustrator

Adobe Illustrator menggunakan papan seni untuk mewakili titik fokus ruang lukisannya. Dalam Illustrator CS4, pengguna memperoleh kemampuan untuk menambahkan banyak papan seni ke dokumen, menyediakan cara untuk membuat file berbilang halaman. Anda boleh mencampurkan pelbagai ukuran papan seni dalam dokumen dan menggunakannya untuk segalanya dari rangkaian logo hingga sekumpulan prototaip laman web. Walaupun setiap fail Illustrator mesti mengandungi sekurang-kurangnya satu papan seni, anda boleh memasukkan sebanyak 100 dalam dokumen dan menghapuskan 99 daripadanya.

1

Klik menu lungsur "Tetingkap" dan pilih "Papan Seni" untuk mendedahkan panel. Tekan "Shift-O" untuk memasuki mod Artboard Edit.

2

Klik pada papan seni yang ingin anda padamkan. Kotak edit, terdiri dari garis putus-putus dengan titik jangkar di sudut dan titik tengahnya, mengelilingi sempadan papan seni yang anda pilih. Anda akan melihat nama dan nombor papan seni di sudut kiri atas. Di panel Artboard, nama papan seni yang dipilih muncul menyoroti cara lapisan yang dipilih disorot di panel Lapisan.

3

Tekan kekunci "Backspace", klik pada butang "Padam" berbentuk tong sampah di panel Kawalan atau klik pada butang "Padam" yang setara di bahagian bawah panel Artboards. Adobe Illustrator memadamkan papan seni tetapi bukan karya seni di atasnya.