Apakah Alternatif untuk Adobe Pagemaker?

Pada tahun 2004, Adobe menggantikan program penerbitan desktopnya PageMaker dengan InDesign. Walaupun Adobe adalah syarikat terkenal untuk perisian penerbitan desktop, ada alternatif lain bagi mereka yang berminat untuk mempunyai pilihan. Sebilangan besar program menawarkan ciri yang serupa, tetapi harga dan spesifikasinya berbeza.

CorelDraw

Corel menawarkan berbagai pilihan perangkat lunak untuk penyuntingan dan reka bentuk, dan program yang paling dekat dengan PageMaker Adobe adalah CorelDraw. Corel menawarkan sejumlah program lain yang digabungkan dengan paket Draw, termasuk Photo-Paint, Capture dan PowerTRACE. CorelDraw membolehkan anda membuat templat, membuat dan memanipulasi objek dan menambahkan teks pada reka bentuk anda. Program ini hanya tersedia untuk Windows dan menawarkan program dan bahan tambahan yang boleh dimuat turun melalui perisian.

Scribus

Sekiranya anda memerlukan program penerbitan desktop yang hebat tetapi tidak mempunyai ratusan dolar untuk dibelanjakan, Scribus mungkin menawarkan penyelesaian. Scribus adalah program sumber terbuka, yang bermaksud bebas untuk memuat turun dan digunakan, dan sesiapa yang berbakat dengan menulis skrip boleh mengubah kod perisian mengikut kehendak mereka. Ini membantu mengembangkan perisian menjadi penyelesaian tepat untuk keperluan anda. Scribus berfungsi pada sistem Windows, Mac dan Linux, dan ia menawarkan pelbagai jalan sokongan untuk membantu anda mengatasi masalah.

QuarkXPress

Tersedia untuk pengguna Mac dan Windows, QuarkXPress menawarkan banyak ciri untuk penerbitan desktop. Anda boleh membuat templat, menambahkan teks dan menggunakan drag-and-drop untuk memasukkan gambar dengan pantas. Perisian ini juga membolehkan anda membuat e-buku dan mengembangkan aplikasi untuk peranti mudah alih melalui ciri App Studio dalam talian. QuarkXPress membolehkan anda mengimport fail dari aplikasi lain, seperti jadual dan carta Microsoft Excel, serta dokumen Adobe Photoshop dan Illustrator.

Penerbit Microsoft

Dijual secara berasingan atau digabungkan dengan suite Microsoft Office, Microsoft Publisher menyediakan kemampuan penerbitan desktop kepada pengguna Windows sahaja. Penerbit membolehkan anda mencari album foto dalam talian anda di Facebook dan Flickr untuk mencari gambar yang tepat untuk ciptaan anda, dan ia menawarkan alat penggabungan mel untuk produksi pemasaran. Dokumen dapat disimpan sebagai fail HTML untuk menghantar e-mel dan berbagi dengan orang lain, dan halaman dapat disimpan sebagai format .jpg untuk kemudahan mencetak di komputer mana pun.