Apa itu Usahasama?

Usaha sama adalah perkongsian sementara yang dibentuk oleh dua syarikat untuk memperoleh keuntungan bersama dengan berkongsi kos, risiko dan ganjaran. Anda boleh menggunakan perkongsian usaha sama untuk mempercepat pengembangan perniagaan anda dengan mendapatkan akses ke kemahiran yang kurang atau memasuki pasaran baru. Perkongsian usaha sama juga dapat membantu anda menubuhkan perniagaan anda di wilayah eksport di mana pasangan anda mempunyai kehadiran yang kuat.

Aspek Undang-undang

Usahasama tunduk pada hubungan kontrak formal, jadi dapatkan nasihat undang-undang sebelum membuat sebarang pengaturan. Sekiranya kedua-dua rakan niaga berpusat di Amerika Syarikat, anda mesti menandatangani perjanjian usaha sama yang dibuat oleh peguam, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil AS. Sekiranya anda mempertimbangkan usaha sama dengan rakan kongsi tempatan di wilayah eksport, dapatkan nasihat undang-undang mengenai undang-undang tempatan dan juga undang-undang perdagangan antarabangsa yang relevan.

Pertumbuhan

Pertumbuhan adalah objektif utama perkongsian usaha sama. Dengan menggunakan sumber daya rakan kongsi, anda dapat menambah sumber daya anda sendiri dan meningkatkan keupayaan anda tanpa membuat pelaburan modal. Contohnya, anda boleh bekerjasama dengan pasangan anda untuk memenangi kontrak yang terlalu besar untuk kemampuan individu anda. Usaha sama juga dapat memberi anda akses ke pasar dan pelanggan pasangan anda tanpa membuat anggaran dan sumber daya anda sendiri untuk tugas masuk pasar.

Wilayah

Usaha sama dapat memberi anda kelebihan wilayah yang lebih kuat. Bekerja dengan rakan kongsi yang mempunyai tenaga penjualan atau rangkaian pengedar di kawasan yang tidak anda lindungi, misalnya, memperluas liputan pasaran anda. Usaha sama lebih berharga jika anda ingin mengembangkan aktiviti eksport anda dengan cepat. Untuk memasuki pasar tanpa rakan tempatan, anda harus mendapatkan lesen dan dokumentasi yang sesuai, serta mengatur operasi penjualan dan pengedaran tempatan. Usaha sama membolehkan anda memanfaatkan pengetahuan, kenalan dan asas pelanggan rakan kongsi tempatan.

Faedah Strategik

Untuk berjaya, perkongsian usaha sama mesti memberi manfaat kepada kedua-dua rakan kongsi. Anda mesti menetapkan objektif yang jelas untuk perkongsian dan memastikan objektif anda sesuai dengan objektif pasangan anda. Kerjasama yang memenuhi objektif pertumbuhan strategik anda memberi anda kelebihan daya saing yang hebat.