Menyiapkan Skype pada MacBook

Skype adalah aplikasi percuma yang boleh anda gunakan untuk membuat panggilan suara dan video percuma kepada pengguna Skype lain melalui Internet. Setelah memuat turun dan memasang Skype untuk MacBook, konfigurasikan tetapan audio dan video dan mulailah membuat panggilan. Tambahkan pengguna Skype lain ke daftar kenalan Skype anda dan panggil mereka dari MacBook anda, sama ada mereka menggunakan Mac OS X, Windows, telefon bimbit atau peranti lain yang menyokong Skype.

 1. Muat turun Skype untuk MacBook dari laman web Skype di Skype.com. Pasang dengan membuka tetingkap muat turun penyemak imbas anda dan mengklik dua kali fail "Skype". Klik "Teruskan" dan kemudian seret dan lepas ikon Skype di tetingkap yang muncul ke folder Aplikasi anda.

 2. Lancarkan Skype untuk Mac dengan mengklik dua kali ikon "Skype" di folder Aplikasi. Sematkan Skype ke dok anda dengan menahan "Ctrl" dan mengklik ikon "Skype" di dok anda. Arahkan ke "Pilihan" dan pilih "Simpan di Dock."

 3. Buat akun Skype dengan mengklik butang "Buat Akaun Baru" di tetingkap Welcome to Skype yang muncul. Berikan nama dan alamat e-mel anda dan nama pengguna dan kata laluan Skype. Setuju dengan syarat penggunaan dengan mengklik kotak centang dan klik butang "Buat". Sekiranya anda sudah mempunyai akaun, anda boleh memasukkan nama pengguna dan kata laluan Skype anda di skrin selamat datang untuk log masuk.

 4. Berikan maklumat peribadi seperti bandar, negara, jantina dan gambar profil anda di skrin Peribadikan yang muncul jika anda membuat akaun baru. Skype menggunakan maklumat ini untuk membantu orang mencari anda; anda boleh memasukkan seberapa banyak atau sesedikit yang anda mahukan. Klik "Selesai" setelah anda selesai.

 5. Klik logo "Apple" pada bar menu di bahagian atas skrin anda. Klik "Keutamaan Sistem" dan pilih "Bunyi."

 6. Klik tab "Input" dan pilih peranti input anda dengan mengkliknya. Bercakap ke mikrofon anda untuk menguji tetapan anda. Anda juga boleh menyesuaikan slaid Volume Input untuk meningkatkan kelantangan mikrofon anda.

 7. Klik tab "Output" dan pilih peranti output anda dengan mengkliknya. Pastikan slaid "Balance" diset ke tetapan tengah, peranti tidak disenyapkan dan tahap kelantangan dapat didengar. Tutup panel kawalan Bunyi setelah anda selesai.

 8. Klik menu "Skype" yang muncul di bar menu dengan tetingkap Skype. Pilih "Preferences" dan klik tab "Audio / Video" di bahagian atas tetingkap pilihan yang muncul.

 9. Pilih mikrofon, pembesar suara dan kamera menggunakan kotak pada panel Audio / Video. Bercakap ke dalam mikrofon dan perhatikan penunjuk mikrofon untuk mengujinya. Skype untuk Mac juga memaparkan video dari kamera terpilih di tetingkap ini.

 10. Klik menu "Kenalan" dan pilih "Tambahkan Kontak." Gunakan kotak carian yang muncul untuk mencari seseorang yang anda kenali dengan nama Skype, nama sebenarnya atau maklumat peribadi lain dan tambahkan dia ke senarai kenalan Skype anda.

 11. Melakukan panggilan dengan mengklik butang "Panggilan" hijau di sebelah kanan nama seseorang dalam senarai kenalan anda.