Bantuan E-mel Perniagaan Kecil Yahoo

Sekiranya anda menggunakan E-mel Perniagaan Yahoo untuk syarikat anda, anda mungkin telah memilih perkhidmatan untuk penyimpanan mesej, penghantaran e-mel, antara muka e-mel web dan akses tanpa had melalui perisian klien e-mel yang menyokong POP3 atau SMTP. Kerana Yahoo Business Email memaparkan nama domain syarikat anda sebagai sumber penghantaran mesej keluar anda, perkhidmatan ini mengekalkan identiti anda ketika anda berkomunikasi dengan pelanggan dan vendor. Gunakan petua ini untuk memanfaatkan sepenuhnya akaun dan perkhidmatan anda.

Akses Mudah Alih

Mengakses E-mel Perniagaan Yahoo anda di iPhone atau telefon berasaskan Android memerlukan perisian klien e-mel yang dapat mengakses mel melalui SMTP atau POP3. Prosedur persediaan berbeza-beza bergantung pada peranti dan perisian yang anda gunakan. Panel Kawalan E-mel Perniagaan anda, sumber konfigurasi dalam talian yang anda akses melalui laman web Yahoo, memberi anda akses ke semua tetapan yang anda perlukan untuk sambungan e-mel melalui peranti mudah alih anda.

Menghantar Mesej

Sekiranya anda sering menghantar mesej e-mel yang panjang dengan lampiran yang besar, akaun E-mel Perniagaan Yahoo anda menyokong penghantaran sehingga 25MB, yang mungkin melebihi had penerimaan wartawan e-mel anda. Juga bijaksana untuk diingat bahawa sesuai dengan dasar spam dan penyalahgunaannya, Yahoo menghadkan jumlah mesej yang dapat anda kirim dalam satu jam atau hari, dan jumlah penerima yang dapat anda tambahkan pada satu mesej. Perkhidmatan ini tidak akan mendedahkan had ini, jadi anda tidak akan mengetahui sama ada anda telah mencetuskannya melainkan jika dan sehingga Yahoo memberitahu anda tentang tempoh pembatasan akaun. Cuba pecahkan sejumlah besar mesej e-mel keluar menjadi gumpalan yang lebih kecil, dan hantarkan beberapa mesej kepada bilangan penerima yang lebih kecil daripada satu mesej ke senarai pengedaran yang panjang.

Peti Surat Semua

Apabila anda menghoskan e-mel anda melalui Yahoo, anda menyediakan alamat e-mel untuk setiap pekerja anda. Kotak surat catch-all menangani e-mel yang dihantar ke domain anda tetapi dialamatkan dengan tidak betul atau ke alamat yang tidak ada. Yahoo membiarkan ciri ini tidak aktif secara lalai, tetapi anda boleh mengaktifkannya dalam Pilihan Tambahan Panel Kawalan E-mel anda. Anda perlu menetapkan alamat e-mel satu orang untuk menerima apa-apa yang terdapat di peti mel semua anda, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membuat alamat hanya untuk dijadikan sebagai penerima e-mel ini, yang sebahagiannya terdiri daripada spam. Alamat yang menerima surat tangkapan semua juga muncul sebagai pengirim dalam membalas mesej tangkapan semua, yang memperkuat perlunya memilih penerima tangkapan semua dengan hati-hati. Ingat bahawa e-mel keseluruhan berbeza dari alias, atau alamat tambahan,anda boleh menetapkan untuk menghantar surat masuk yang dihantar ke alamat seperti "[email protected]" ke alamat e-mel pekerja tertentu.

Perlindungan Akaun

Sekiranya anda bimbang bahawa orang lain selain anda telah mendapat akses ke akaun E-mel Perniagaan Yahoo anda, anda dapat melihat maklumat akaun Yahoo dalam talian selama beberapa hari yang menunjukkan tarikh masuk, waktu, lokasi dan kaedah yang digunakan untuk mengakses akaun anda. Anda boleh menetapkan "Lokasi" untuk menampilkan maklumat geografi atau alamat Protokol Internet komputer yang masuk. Sekiranya anda melihat maklumat lokasi atau maklumat masuk yang tidak dikenali, segera ubah kata laluan anda. Beberapa percubaan yang gagal - oleh anda atau orang lain - untuk log masuk ke akaun anda boleh menyebabkan Yahoo menguncinya selama 24 jam, dan pada masa itu anda sama sekali tidak dapat masuk