Cara Mengedit Teg Muzik pada Android

Sistem operasi mudah alih Android secara semula jadi tidak menyokong penyuntingan tag muzik; namun, sejumlah aplikasi yang tersedia di Android Market membolehkan anda mengedit dan membuat tag tersuai. Tag muzik adalah rentetan metadata yang dilampirkan pada fail audio. Tag ini boleh dibaca oleh mesin, yang bermaksud anda boleh menggunakannya untuk menyenaraikan tajuk, artis, album dan banyak lagi. Setelah anda menambah atau mengedit tag muzik, tag akan dipaparkan di media player anda.

Menggunakan iTag

1

Buka Android Market di telefon anda dan cari "iTag." Ketik "Muat turun," dan kemudian ketuk "Terima dan Pasang." Buka daftar aplikasi anda dan ketuk "iTag" untuk membuka aplikasi.

2

Ketuk "Lagu" dan semak senarai lagu. Ketik lagu yang ingin anda edit tag muziknya.

3

Ketuk bidang yang ingin diedit (tajuk, artis, album, genre atau tahun). Taipkan maklumat yang dikehendaki di lapangan. Gunakan papan kekunci di skrin untuk menghapus atau mengedit maklumat semasa, jika diperlukan.

4

Tatal ke bawah dan ketuk "Simpan" untuk menyimpan perubahan pada fail.

Menggunakan AudioTagger

1

Buka Android Market di telefon anda dan cari "AudioTagger." Ketik "Muat turun," dan kemudian ketuk "Terima dan Pasang." Buka senarai aplikasi anda dan ketuk "AudioTagger" untuk membuka aplikasi.

2

Ketuk kotak carian untuk mencari lagu yang ingin diedit, atau ketuk "Browse Files" untuk melihat-lihat pustaka muzik anda.

3

Ketuk lagu yang ingin diedit, dan kemudian ketuk "Tag." Ini memunculkan borang dengan bidang yang tersedia dan tag sekarang, jika ada.

4

Ketik bidang yang ingin anda edit, dan kemudian taipkan maklumat yang diinginkan. Ketik "Terapkan" kemudian "OK" apabila anda selesai.

Menggunakan ID3TagMan: Penyunting Tag MP3

1

Buka Android Market di telefon anda dan cari "ID3TagMan: MP3 Tag Editor." Ketik "Muat turun," dan kemudian ketuk "Terima dan Pasang." Buka senarai aplikasi anda dan ketuk "ID3TagMan: Tag MP3" untuk membuka aplikasi.

2

Ketuk "Imbas Media" untuk memindai telefon anda untuk fail muzik, dan kemudian ketuk pada fail yang ingin diedit.

3

Ketuk "Perbaiki" di sebelah medan yang ingin diedit, dan kemudian ketuk maklumat yang diinginkan. Ketik "Simpan & Tutup" apabila anda selesai.