Cara Mengekstrak Grafik Vektor Dari PDF

Oleh kerana gambar vektor dapat disisipkan dalam PDF, adalah mungkin untuk mengekstrak grafik ini jika diperlukan untuk digunakan di tempat lain. Oleh kerana gambar vektor tidak memutarbelitkan apabila diubah saiznya, gambar tersebut dapat berguna apabila sesuatu harus dicetak dalam format besar. Contohnya, jika logo syarikat mesti dicetak dan tidak ada sumber lain yang tersedia, PDF yang mengandungi profil syarikat boleh digunakan untuk mengekstrak gambar. Walaupun kebanyakan program penyuntingan gambar dapat mengekstrak gambar dari dokumen PDF, hanya editor grafik vektor seperti Inkscape dan Illustrator yang dapat menyimpan gambar yang dihasilkan sebagai vektor.

Inkscape

 1. Pasang Inkscape

 2. Muat turun dan pasang versi terbaru Inkscape (lihat Sumber).

 3. Buka Fail PDF dengan Grafik Vektor

 4. Lancarkan Inkscape dan klik "File" dan kemudian "Open" untuk memilih fail PDF yang mengandungi grafik vektor.

 5. Klik "OK" pada tetingkap "Tetapan Import PDF"
 6. Pilih halaman yang mengandungi grafik vektor dan kemudian klik "OK" pada tetingkap "Tetapan Import PDF".

 7. Bahagikan Imej ke dalam Komponen Vektornya

 8. Klik kanan grafik vektor dan klik "Ungroup" dari menu pop timbul. Ini membahagi gambar menjadi komponen vektornya sehingga anda dapat mengekstrak bahagian yang anda perlukan.

 9. Pilih Imej

 10. Klik dan seret kursor anda ke bahagian gambar yang ingin anda ekstrak. Setelah anda melepaskan butang tetikus, gambar yang dipilih akan mempunyai kotak pengikat dengan pegangan skala / putaran di sekelilingnya.

 11. Ekstrak Grafik Vektor ke Dokumen Baru

 12. Klik kanan gambar yang dipilih dan klik "Salin." Klik "Fail", kemudian "Baru", kemudian "Lalai" dan klik "Edit" dan "Tampal" untuk mengekstrak grafik vektor dari fail PDF ke dokumen baru.

 13. Seret Imej ke Kedudukan

 14. Klik dan seret gambar vektor ke kedudukan di halaman kosong. Gunakan pemegang skala di sekitar gambar untuk memperbesarnya ke dimensi yang anda sukai.

 15. Simpan Fail Vektor

 16. Klik "Fail" dan "Simpan" dan taipkan nama untuk fail vektor. Pilih "SVG" sebagai "Simpan sebagai jenis" untuk menyimpan fail dalam format vektor.

Adobe Illustrator

 1. Lancarkan Adobe Illustrator

 2. Lancarkan Adobe Illustrator dan klik "Fail" dan kemudian "Buka" sebelum memilih dokumen PDF yang mengandungi grafik vektor yang ingin anda ekstrak. Sekiranya anda tidak memiliki Adobe Illustrator, muat turun versi percubaan percuma (lihat Sumber) yang membolehkan anda menggunakan produk selama 30 hari.

 3. Tatal ke Halaman Yang Betul

 4. Masukkan nombor halaman yang mengandungi gambar vektor di tetingkap "Buka PDF" kemudian klik "OK." Klik "Pratonton" dan kemudian tatal ke halaman untuk melihat lakaran kecil setiap halaman jika anda tidak pasti halaman mana yang mengandungi gambar vektor.

 5. Seret Kotak Pilihan di sekitar Gambar Vektor

 6. Klik alat "Pemilihan" dan kemudian klik dan seret kotak pilihan di sekitar gambar vektor yang ingin anda ekstrak.

 7. Simpan Gambar Vektor ke Papan Keratan

 8. Klik "Edit" dan "Salin" untuk menyimpan gambar vektor ke papan keratan. Klik "Fail" dan kemudian "Baru" dan masukkan dimensi dokumen baru di mana anda ingin menyimpan gambar vektor yang anda ekstrak.

 9. Letakkan Imej Vektor di Dokumen Baru

 10. Klik "Edit" dan "Tampal" untuk meletakkan gambar vektor yang diekstrak dalam dokumen baru. Klik dan seret pemegang pada kotak pengikat di sekitar gambar untuk mengubah saiznya ke dimensi yang anda perlukan.

 11. Simpan Fail Vektor

 12. Klik "Fail" dan "Simpan" dan taipkan nama untuk fail vektor. Pilih "SVG" atau "EPS" sebagai "Simpan sebagai jenis" untuk menyimpan fail dalam format vektor.

Adobe Acrobat

 1. Buka Adobe Acrobat

 2. Lancarkan Adobe Acrobat dan klik "Fail" dan kemudian "Buka" sebelum memilih dokumen PDF yang mengandungi grafik vektor yang ingin anda ekstrak. Sekiranya anda tidak memiliki Adobe Acrobat, muat turun versi percubaan percuma (lihat Sumber) yang membolehkan anda menggunakan produk selama 30 hari.

 3. Tatal ke Bahagian "TouchUp"
 4. Klik "Edit", kemudian "Keutamaan" dan tatal ke bawah ke bahagian "TouchUp".

 5. Navigasi ke Program Penyuntingan Vektor

 6. Klik "Pilih Halaman / Objek Penyunting" dan kemudian di kotak dialog yang dihasilkan, pergi ke mana-mana program penyuntingan vektor (seperti Illustrator, Corel Draw atau Inkscape) yang dipasang di komputer anda. Acrobat tidak dapat mengedit grafik vektor secara langsung, tetapi ia membolehkan anda menentukan program penyuntingan vektor di komputer yang akan diekstrak.

 7. Klik "Edit Objek"
 8. Klik "OK" dan kemudian klik tab "Alat" di sebelah kanan skrin. Klik tab "Kandungan" dan kemudian klik "Edit objek."

 9. Seret Kotak Pilihan di sekitar Gambar Vektor

 10. Klik dan seret kotak pilihan di sekitar gambar vektor yang ingin anda ekstrak. Klik kanan pada gambar vektor yang dipilih dan klik "Edit objek" dari menu pop timbul. Ini membuka gambar vektor dalam program penyuntingan vektor yang anda nyatakan sebelumnya. Melakukannya membolehkan anda membuka gambar vektor dan menyimpannya dalam program penyuntingan vektor yang tidak dapat langsung membuka fail PDF.

 11. Simpan Imej

 12. Klik "Fail" dan "Simpan sebagai" dan pilih "SVG" atau "EPS" sebagai format fail.