Cara Mengira Kos Makanan di Restoran

Kos bahan-bahan restoran berubah secara berkala, kerana harga produk berubah mengikut musim dan anda menemui pelbagai sumber untuk barang keperluan. Adalah bijak untuk mengira kos makanan sebelum anda memperkenalkan item menu, jadi anda boleh menggunakan keputusan ini untuk membantu menentukan harga pelanggan. Anda juga harus mengira kos makanan sebenar sedekat mungkin setelah anda mula menjual barang tersebut, untuk melihat sama ada anda sebenarnya menghabiskan jumlah yang anda harapkan.

Petua

Untuk menentukan kos item yang akan anda masukkan ke menu anda, teliti dahulu harga setiap ramuan yang akan dimasukkan ke dalam pinggan. Bahagikan jumlah kos makanan untuk kumpulan dengan jumlah unit penjualan yang anda dapat dari setiap kumpulan untuk mengira kos makanan seunit. Adalah berguna untuk mengira semula kos makanan setelah anda benar-benar membeli dan menggunakan bahan anda untuk mengembangkan idea sama ada anda memenuhi unjuran anda atau tidak.

Kos Makanan Menu

Untuk menentukan kos item yang akan anda masukkan ke dalam menu anda, teliti dahulu harga setiap ramuan yang akan dimasukkan ke dalam pinggan. Adalah sukar dan membosankan untuk menguraikan kos ramuan untuk kuantiti yang kecil seperti satu sudu minyak zaitun atau setengah sudu teh garam, jadi hitunglah dalam jumlah besar jika lebih mudah. Untuk banyak komponen menu, seperti sos, anda sebenarnya bekerja secara berkumpulan berbanding satu porsi sehingga lebih masuk akal untuk menghitung dengan cara ini. Bahagikan jumlah kos makanan untuk kumpulan dengan jumlah unit penjualan yang anda dapat dari setiap kumpulan untuk mengira kos makanan seunit.

Kos Makanan Keseluruhan

Hanya kerana anda mengetahui kos ramuan yang dimasukkan ke dalam pinggan, tidak bermaksud anda menghabiskan banyak perbelanjaan untuk hidangan pada akhir hari. Bahan merosakkan, dan bahagian yang lebih besar daripada pengiraan anda meninggalkan dapur. Anda mungkin telah mengetahui kos anda berdasarkan andaian bahawa anda akan dapat membeli bahan borong, tetapi akhirnya tidak menggunakannya cukup untuk membenarkan pembelian secara pukal. Adalah berguna untuk mengira semula kos makanan setelah anda benar-benar membeli dan menggunakan bahan anda untuk mengembangkan idea sama ada anda memenuhi unjuran anda atau tidak.

Walau bagaimanapun, hampir mustahil untuk menguraikan item menu pembelian makanan anda mengikut item menu. Banyak bahan yang digunakan oleh restoran anda, seperti garam, minyak masak, ayam, bawang, beras dan tepung digunakan dalam pelbagai hidangan. Walaupun menghadapi kesukaran ini, berguna untuk mengira keseluruhan kos makanan anda dan melihat berapa banyak yang menyimpang dari jumlah unjuran untuk semua item menu anda.

Peratus Kos Makanan

Kaedah yang mudah dan berguna untuk menilai kos ramuan anda selepas fakta adalah menghitungnya dan menilai jumlahnya sebagai peratusan penjualan kasar anda. Bahagikan jumlah kos makanan anda dengan jumlah pendapatan anda dari makanan untuk mengira peratusan kos makanan anda. Sebuah restoran yang sihat dari segi kewangan biasanya mempunyai kos makanan antara 25 dan 35 peratus, tetapi anda dapat menjauhkan diri dengan membelanjakan lebih banyak bahan-bahan jika anda menghabiskan lebih sedikit tenaga kerja, dan sebaliknya.