Cara Membuat Grafik Dengan Microsoft Word 2010

Untuk membuat grafik menggunakan Microsoft Word 2010, gunakan jalan pintas yang membawa anda ke fungsi reka bentuk carta Excel. Melalui tetingkap pop timbul yang sederhana di Word, anda tidak perlu menyimpang dari dokumen anda untuk membuat grafik tersuai. Semua yang anda perlukan ada dalam Word 2010, termasuk kemampuan membuat dan mengemas kini grafik jika data anda berubah.

1

Buka Microsoft Word, klik tab "Masukkan", dan kemudian klik butang "Carta" pada bahagian Ilustrasi pada pita.

2

Pilih jenis grafik pilihan anda, seperti pai. Tatal ke bahagian tetingkap itu, dan kemudian pilih dari pelbagai jenis grafik, seperti "Meletup pai dalam 3-D". Klik "OK" untuk meminta Word memasukkan grafik ke dokumen Word anda dan muncul tetingkap "Chart in Microsoft Word - Microsoft Excel". Sekiranya anda menggunakan beberapa monitor, mungkin akan memindahkan tetingkap Excel ke skrin kedua.

3

Kaji carta generik yang dimasukkan di halaman Word. Grafik hanya menarik data dari hamparan Excel generik, yang menunggu perubahan anda.

4

Klik ke sel pada hamparan Excel dan taipkan data yang betul untuk carta Word. Jika, misalnya, tajuk pop timbul Excel umum adalah "Penjualan", klik ke sel Penjualan dan taipkan tajuk yang betul untuk carta Word anda. Klik ke dalam kotak data dan taipkan data yang sesuai untuk membuat grafik menggambarkan nombor sebenar anda. Perhatikan bahawa semasa anda menaip dan mengubah apa sahaja pada hamparan Excel, grafik Word akan dikemas kini secara automatik. Anda tidak perlu melakukan apa-apa pada grafik secara manual.

5

Tambahkan data tambahan ke spreadsheet Excel seperti yang dikehendaki, ubah label dan nama paksi, taip data yang ada dan buat pengeditan lain untuk menjadikan grafik Word sesuai dengan keinginan anda. Tutup tetingkap Excel. Untuk mengedit data grafik sekali lagi, klik dua kali grafik untuk membuka semula tetingkap Excel, atau klik butang "Edit Data" pada pita tab Alat Carta.

6

Semak pilihan pada tab Alat Carta Kata. Perhatikan bahawa untuk melihat tab ini, anda mesti mengklik atau memilih carta. Tatal ke bahagian Gaya Carta pada pita; di sini anda boleh menukar warna lalai grafik.

7

Klik pilihan Susun atur Carta untuk menambahkan peratusan dan sebutan nombor lain pada carta. Pilihan di sini bergantung pada data anda dan jenis carta yang dipilih. Untuk menukar carta, seperti dari pai ke grafik bar, klik butang "Tukar Jenis Carta" pada pita.