Cara Menggabungkan Dokumen Word & Mengekalkan Tajuk yang Berbeza

Apabila anda mengusahakan dokumen kolaboratif di mana ahli pasukan yang berlainan menyumbangkan bahagian atau bab yang terpisah untuk digabungkan kemudian, Microsoft Word membolehkan anda menyimpan maklumat tajuk dari setiap fail berasingan tersebut melalui penggunaan rehat bahagian. Tidak seperti jeda halaman, yang membuat halaman baru untuk kandungan, jeda bahagian adalah pelbagai guna. Mereka dapat berfungsi sebagai jeda halaman bila diperlukan, tetapi tujuan utamanya adalah untuk memisahkan satu dokumen ke beberapa bidang, masing-masing dengan peraturan susun atur halaman sendiri dan maklumat tajuk / footer, seperti nombor halaman.

 1. Penyediaan Fail Baru

 2. Buka dokumen Microsoft Word yang mengandungi kandungan untuk permulaan dokumen gabungan anda. Pilih "Simpan Sebagai" dari tab Fail untuk membuat fail baru untuk dokumen gabungan. Klik tetikus anda di hujung dokumen dan tekan "Enter" untuk menambah baris kosong.

 3. Tetapkan Gaya

 4. Klik tab "Tata Letak Halaman", kemudian pilih perintah "Pecah" pada panel Penyediaan Halaman. Pilih "Bahagian Pecah, Halaman Berikutnya" dari menu lungsur yang muncul. Klik tab "Masukkan". Pada panel Teks cari perintah "Objek". Klik segitiga kecil di sebelah kanan butang Objek untuk mengakses menu sub-perintah. Pilih "Teks dari Fail ..." dan pilih dokumen Word yang akan datang dalam dokumen gabungan anda.

 5. Selesaikan Tetapan

 6. Teruskan dengan cara ini, tambahkan jeda bahagian ke bahagian bawah dokumen semasa dan gunakan perintah Masukkan Teks Dari Fail untuk menambahkan fail seterusnya, untuk seberapa banyak fail individu yang anda perlukan digabungkan menjadi satu dokumen.

 7. Petua

  Klik dua kali kawasan tajuk di mana-mana halaman dokumen gabungan dan klik butang "Bahagian Seterusnya" atau "Bahagian Sebelumnya" pada tab Alat Header dan Kaki untuk bergerak melalui tajuk dokumen yang berlainan untuk mengesahkan bahawa betul.

  Sekiranya anda menambahkan dokumen baru ke dokumen gabungan yang tidak mempunyai maklumat tajuk sendiri, dokumen itu akan dihubungkan dengan tajuk bahagian sebelumnya dan menggunakan maklumat tajuk tersebut. Untuk membuang tajuk yang tidak diinginkan dan dipautkan, klik dua kali tajuk dan klik butang "Pautan ke Sebelumnya" berwarna jingga pada tab Alat Header dan Kaki untuk mematikan pautan antara kedua-dua bahagian. Sekarang anda boleh memadamkan teks dari kawasan tajuk dari dokumen yang baru ditambahkan sehingga kosong lagi.

  Amaran

  Pada tab Sisipkan, jangan klik butang perintah "Objek" itu sendiri atau kotak dialog akan membuka penawaran jenis objek untuk memasukkan yang tidak termasuk fail Word. Anda perlu mengakses menu lungsur di sebelah butang Objek untuk melihat pilihan "Teks dari Fail".

  Pemecahan bahagian adalah kunci untuk memastikan tajuk tetap utuh semasa anda memasukkan dokumen. Sekiranya anda menggunakan jeda halaman, Word akan menanggalkan tajuk dari fail yang dimasukkan.