Cara Membuat Skala Tanpa Penyelewengan di Photoshop

Apabila anda mempunyai gambar digital, biasanya mempunyai nisbah tertentu dari ukuran mendatarnya dengan ukuran menegaknya yang dikenali sebagai nisbah aspek. Format gambar tertentu mempunyai nisbah standard tertentu. Sekiranya anda cuba menskalakan gambar secara mendatar atau menegak tanpa menjaga nisbah ini sama, gambar mungkin kelihatan meregang dan memutarbelitkan. Sekiranya anda menggunakan Photoshop, anda boleh mengubah ukuran gambar Photoshop dan mengekalkan nisbah aspek untuk mengelakkan penyelewengan. Selalunya berguna untuk menggunakan nisbah aspek umum untuk pelbagai aplikasi perniagaan.

Memahami Nisbah Aspek

Nisbah aspek gambar terdengar teknikal, tetapi hanya lebar gambar yang dibahagikan dengan ketinggian. Anda boleh menggunakan lebar dan tinggi dalam piksel, inci, sentimeter atau unit lain pilihan anda selagi anda menggunakan unit yang sama untuk setiap ukuran. Sebagai contoh, nisbah aspek untuk lima inci dengan tiga inci adalah 5: 3 , yang juga sama untuk gambar 500 piksel dengan 300 piksel . Mereka biasanya ditulis dalam format itu, dengan lebar dipisahkan oleh ketinggian dari titik dua dan biasanya dikurangkan menjadi penyebut terendah.

Untuk karya fotografi dan gambar anda sendiri, anda bebas memilih nisbah aspek yang anda mahukan, tetapi jika anda merancang untuk mencetak gambar atau mempostingnya dalam talian, selalunya berguna untuk memilikinya dalam format umum tertentu. Sebagai contoh, banyak laman web menggunakan gambar pratonton lakaran kecil dengan nisbah aspek 1: 1, banyak foto bercetak dalam nisbah 3: 2 .

Paparan elektronik sering menggunakan nisbah 4: 3 untuk perisian televisyen dan komputer tradisional, seperti resolusi 640 piksel x 480 piksel dan resolusi layar 1024 piksel x 768 piksel , atau nisbah 16: 9 yang digunakan dengan layar lebar yang lebih moden televisyen dan monitor.

Ubah saiz Foto di Photoshop

Sangat mudah untuk mengubah saiz foto di Adobe Photoshop. Pertama, gunakan arahan "Buka " menu "Fail" untuk menavigasi ke gambar di komputer anda dan memuatkannya ke Photoshop.

Kemudian, klik menu " Gambar" dan klik "Saiz Imej. " Anda akan melihat kotak dialog yang menunjukkan dimensi semasa gambar dalam piksel. Nisbah aspek tidak akan disenaraikan secara jelas, tetapi jika anda ingin menghitungnya sendiri, anda boleh membahagikan lebar dengan ketinggian dengan tangan atau dengan kalkulator.

Agar Photoshop menskalakan gambar tanpa mengubah nisbah aspek dan membuatnya tampak tegang, pastikan pilihan untuk "mengekang perkadaran" diaktifkan. Bergantung pada versi Photoshop anda, ini mungkin kotak pilihan dengan kata-kata yang sebenarnya "hadkan perkadaran" atau mungkin ikon pautan rantai, yang menunjukkan bahawa lebar dan ketinggian akan tetap dihubungkan. Ini akan membantu Photoshop mengubah saiz gambar tanpa gangguan.

Kemudian, gunakan kotak teks tinggi atau lebar untuk memasukkan ketinggian atau lebar baru yang anda mahukan untuk gambar. Dimensi yang lain secara automatik akan dikemas kini kepada nombor apa pun yang menjadikan nisbah aspeknya sama. Lihat gambar dalam mod pratonton untuk memastikannya sesuai dengan keinginan anda, dan kemudian klik "OK."

Memahami Sistem Pengambilan Semula Photoshop

Sekiranya anda mengambil gambar pada resolusi tertentu, terdapat sejumlah piksel, atau titik warna tertentu, di dalam gambar. Sekiranya anda berupaya memperbesar foto terlalu jauh dari ukuran asalnya, Photoshop dan program lain secara berkesan harus meninggalkan ruang di antara piksel ini, kerana tidak ada maklumat mengenai rupa gambar itu dengan lebih dekat, dan ini dapat menyebabkan kekaburan dan kekasaran pada imej.

Sekiranya anda menaikkan gambar di Photoshop dan menyedari kejadian ini berlaku, anda boleh bereksperimen dengan alat pengambilan sampel Photoshop untuk cuba mengatasi masalah ini. Membuat persampelan semula menggunakan pelbagai teknik matematik untuk secara efektif mengestimasi rupa piksel baru ketika foto diregangkan sehingga kurang diputarbelitkan. Perlu diingat bahawa ini mungkin tidak menggambarkan dengan tepat apa sebenarnya objek yang lebih dekat dalam foto, dan mungkin tidak akan menghapus semua penyelewengan.

Untuk mencuba pengambilan sampel semula, centang kotak "Contoh gambar" di kotak dialog "Ubah saiz gambar". Gunakan kaedah pengambilan sampel lalai Photoshop atau, jika tidak berfungsi untuk memuaskan anda, cuba yang lain dari kotak lungsur. Pastikan menyimpan salinan asal gambar anda sekiranya anda memutuskan bahawa anda tidak berpuas hati dengan hasilnya. Pilihan yang berbeza mewakili algoritma matematik yang berbeza untuk mengisi maklumat yang hilang dalam gambar, dan beberapa berfungsi lebih baik daripada yang lain untuk gambar yang berbeza.

Memangkas Imej di Photoshop

Cara lain untuk mengubah ukuran gambar adalah dengan benar-benar membuang kandungan dari satu atau lebih sisinya. Proses ini disebut cropping, dan juga disokong oleh Photoshop.

Untuk memotong gambar, pilih alat "pangkas" di menu alat Photoshop. Ia kelihatan seperti pemotong kertas. Secara lalai, Photoshop biasanya akan memotong gambar anda ke ukuran lain yang mempunyai nisbah aspek yang sama dengan gambar asal anda, tetapi anda boleh menyesuaikannya. Untuk melakukannya, gunakan menu lungsur di sebelah panel "Pilihan Alat" untuk memilih " Tiada Sekatan " dan bukan "Gunakan Nisbah Foto."

Kemudian, klik tetikus anda pada gambar dan seret alat ke bahagian gambar yang ingin anda simpan. Lepaskan tetikus anda. Sekiranya anda perlu menyesuaikan satu sisi atau yang lain dari kotak pemotongan, yang akan dipaparkan pada gambar, seret dengan tetikus anda. Anda juga boleh menyesuaikan dimensi secara manual menggunakan panel Pilihan Alat.

Apabila anda berpuas hati dengan apa yang telah dipotong, klik butang "Komit" hijau atau klik dua kali kawasan yang dipotong. Sekiranya anda ingin membatalkan operasi pemangkasan, klik butang "Batal" berwarna merah atau tekan kekunci "Esc" pada papan kekunci anda. Anda mungkin ingin menyimpan dan menyandarkan salinan foto asal anda sebelum mula mengedit sekiranya anda ingin membuat perubahan di kemudian hari.

Mencari Saiz Gambar Yang Betul

Sekiranya anda tidak pasti ukuran gambar yang ingin anda gunakan, fikirkan di mana dan bagaimana gambar tersebut akan dipaparkan. Sekiranya ia berada di laman web peribadi atau perniagaan, lihat apakah reka bentuknya mempunyai ruang yang cukup untuk gambar dan ukurannya.

Sekiranya anda akan menggunakannya di platform media sosial atau sistem pengiklanan dalam talian, tanyakan kepada syarikat yang membuat sistem itu untuk mengetahui apakah ada ukuran dan resolusi yang disyorkan untuk gambar tersebut. Sekiranya anda memuat naik foto dengan ukuran yang salah, mungkin terlihat terlalu besar atau kecil atau mungkin kelihatan terdistorsi atau dipotong secara automatik.

Sekiranya Anda Tidak Mempunyai Photoshop

Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke Adobe Photoshop, anda masih dapat mengubah ukuran dan memotong gambar dengan pelbagai alat.

Di Microsoft Windows, anda dapat memotong dan mengubah ukuran foto menggunakan Microsoft Paint, alat gratis yang disertakan dengan sistem operasi. Begitu juga pada macOS Apple, anda boleh menggunakan Pratonton Apple, yang juga disertakan dengan sistem operasi. Pengedaran Linux yang berbeza merangkumi pelbagai alat penyuntingan foto Linux, termasuk program sumber terbuka yang popular yang disebut Gimp.

Sekiranya anda menggunakan telefon pintar, anda boleh menemui banyak aplikasi percuma dan berbayar di kedai aplikasi telefon anda yang dapat memotong dan menskalakan gambar. Terdapat juga banyak alat dalam talian yang boleh anda gunakan secara percuma dengan telefon atau komputer anda, jika anda ingin memuat naik gambar tersebut ke pelayan pihak ketiga. Anda mungkin tidak mahu menggunakan alat tersebut dengan gambar peribadi atau sensitif.