Mengklik Bunyi dalam MacBook

Apabila komputer membuat bunyi klik, ia selalu membimbangkan, terutamanya jika anda menggunakan Apple MacBook untuk menjalankan perniagaan anda. Dalam banyak kes, bunyi klik di komputer dapat menunjukkan kegagalan perkakasan yang akan berlaku, menjadikan anda penting untuk segera menyiasat masalah ini. Namun, dalam beberapa model MacBook Pro, bunyi klik mungkin merupakan gejala penghasilan panas yang tidak berbahaya.

Pengembangan Haba

Dalam beberapa model MacBook Pro, penyambung logam di sebelah modul memori di bahagian bawah komputer menyentuh selongsong notebook untuk meningkatkan pelindung elektromagnetik. Apabila MacBook Pro memanas semasa operasi, pengembangan mungkin menyebabkan penyambung menggosok ke bahagian dalam selongsong komputer, menyebabkan bunyi mengklik atau mengikis. Melepaskan penyambung atau meletakkan pita elektrik di bahagian dalam selongsong dapat menyelesaikan masalah ini. Walau bagaimanapun, jangan berbuat demikian jika MacBook Pro anda masih dalam jaminan; sebaliknya hubungi Apple untuk mendapatkan bantuan.

Pemacu Keras

Suara mengklik yang kuat dari cakera keras mungkin menunjukkan bahawa motor mengalami kesukaran mencapai kelajuan penuh atau bahawa kepala membaca / menulis terhempas pada pinggan cakera keras. Sekiranya MacBook anda tidak responsif ketika membuat bunyi klik, atau menunjukkan kesalahan kerana tidak dapat membaca atau menulis fail, buat sandaran data anda secepat mungkin dan rancang untuk mengganti cakera keras.

Kipas

Habuk dan serpihan lain yang terdapat di kipas penyejuk MacBook anda boleh menyebabkan bunyi klik. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin tidak akan mendengar bunyi mengklik ketika pertama kali menghidupkan MacBook kerana kipas pada umumnya mati ketika komputer sejuk. Gunakan tin udara termampat untuk menghilangkan serpihan yang longgar. Sekiranya kipas bersih dan masih mengeluarkan bunyi klik, ia mungkin mempunyai motor yang tidak berfungsi, dalam hal ini anda perlu mengganti kipas.

Pemacu Optik

Sekiranya MacBook anda mengklik hanya apabila CD atau DVD dimasukkan, mungkin terdapat masalah dengan pemacu optik atau cakera yang dimasukkan. Periksa ini dengan mengeluarkan cakera, memeriksa bahagian dalam pemacu optik untuk serpihan dan memasukkan cakera yang berbeza. Sekiranya MacBook berhenti mengklik, cakera yang menyebabkan bunyi mungkin kotor atau rosak. Jika tidak, anda mungkin perlu mengganti pemacu optik MacBook anda.