Kelebihan & Kekurangan Struktur Organisasi Berfungsi

Struktur organisasi yang berfungsi adalah yang paling biasa dari ketiga struktur organisasi yang diguna pakai oleh kebanyakan syarikat. Syarikat yang diatur oleh pekerja kumpulan fungsi mengikut aktiviti mereka dalam organisasi. Kakitangan Sumber Manusia mempunyai jabatan HR mereka sendiri, misalnya, seperti pekerja yang bekerja dalam penjualan, pemasaran, kewangan dan sokongan teknikal. Menyusun syarikat dengan cara ini mempunyai kelebihan dan kekurangan yang wujud.

Kelebihan: Pengkhususan

Kelebihan yang paling jelas dari organisasi berfungsi adalah bahawa pengelompokan pekerja dengan pengkhususan memastikan tahap kecekapan jabatan yang boleh dipercayai. Hal ini terutama berlaku untuk organisasi besar yang mempunyai beberapa tahap fungsional dalam jabatan - kumpulan teknologi tertentu yang menindaklanjuti masalah teknologi yang tidak diselesaikan oleh kumpulan sokongan teknologi telefon utama, misalnya.

Keahlian dalam kumpulan ini memerlukan ijazah sarjana muda dalam bidang sains komputer, cadangan pengurus dan minimum pengalaman bertahun-tahun di lapangan. Ini memastikan bahawa masalah sokongan yang dipindahkan ke kumpulan tindak lanjut ditangani oleh kakitangan yang berkelayakan sepenuhnya, yang meningkatkan kepuasan dan pengekalan pelanggan.

Kelebihan: Kelajuan Operasi

Manfaat yang berkaitan dengan pengkhususan organisasi seperti ini adalah kepantasan operasi. Pada umumnya, teknologi senior akan menangani masalah sokongan lebih cepat daripada orang yang kurang berpengalaman. Mungkin juga akan melatih kakitangan baru dengan lebih pantas.

Kelebihan: Kejelasan Operasi

Mengasingkan tenaga kerja mengikut fungsi menjelaskan tanggungjawab organisasi dan pembahagian tugas. Ini cenderung untuk menghilangkan pertindihan tugas yang membuang masa dan usaha dan memudahkan pengurusan mengarahkan kerja kepada pekerja yang sesuai.

Kekurangan: Pengasingan

Memiliki jabatan yang dihuni oleh pekerja yang mengkhususkan diri dalam bidang kerja tertentu bermaksud pasukan menjadi sunyi. Pekerja dalam pasukan yang berbeza tidak berpeluang bertemu dan berkongsi perspektif, yang boleh memudaratkan kemajuan perniagaan dalam jangka masa panjang.

Kekurangan: Kelemahan Ikatan Biasa

Mempunyai tujuan organisasi yang sama meningkatkan semangat dan prestasi pekerja dan merupakan peramal penting kejayaan organisasi. Apabila setiap kumpulan pakar dalam organisasi berfungsi agak terasing, ikatan bersama yang menekankan satu tujuan organisasi menyeluruh hampir pasti lebih lemah daripada di organisasi di mana pelbagai jenis pekerja selalu berinteraksi.

Kekurangan: Kekurangan Penyelarasan

Dalam organisasi fungsional yang sempurna, tugas setiap kumpulan tidak memerlukan input dari kumpulan fungsional lain, tetapi ini sering tidak berlaku. Oleh kerana komunikasi menjadi semakin dominan dalam organisasi, kumpulan terpencil mungkin berprestasi atau bahkan gagal kerana mereka tidak mempunyai cara yang diiktiraf secara institusi untuk menyampaikan keperluan dan isu kepada kumpulan fungsional lain yang mungkin telah membantu.

Dalam beberapa keadaan, pengurus kumpulan fungsional lain mungkin tidak bertindak balas atau tepat pada masanya kerana "itu bukan masalah kita." Pada saat kebutuhan untuk kerjasama telah ditentukan, saat kerja sama yang paling efektif mungkin sudah berlalu.

Kekurangan: Pertikaian Wilayah

Kelemahan lain dari organisasi fungsional yang berkait rapat dengan kegagalan kumpulan fungsional untuk bekerjasama antara satu sama lain adalah kemungkinan pertikaian wilayah. Perselisihan ini mungkin ada kaitan dengan ketidaksepakatan mengenai tujuan, persaingan anggaran atau sebilangan besar masalah yang timbul dari pertembungan ego yang berlaku apabila setiap jabatan mempunyai struktur fungsionalnya yang tersendiri atau di mana kekurangan tujuan umum yang kurang.