Cara Mengimbas & Menyimpan Fail Sebagai PDF

Mengetahui cara mengimbas dan menyimpan fail sebagai PDF akan menjimatkan langkah menukar imbasan ke format perantaraan (misalnya JPEG) yang tidak diperlukan oleh perniagaan anda. Ini menghasilkan penjimatan masa dan ruang cakera di komputer anda. Untuk mengimbas terus ke PDF, cari dahulu pilihan PDF dalam perisian asli pengimbas anda. Banyak pengeluar pengimbas utama merangkumi pilihan seperti itu. Sekiranya tidak, anda boleh menggunakan program pihak ketiga yang menjalankan pengimbas anda, dan menyimpan outputnya secara langsung dalam fail PDF.

Perisian Pengimbas Asli

1

Buka program yang disertakan dengan pengimbas anda. Tetingkap utama program menampilkan kawalan untuk memulakan imbasan dan untuk menetapkan pilihan imbasan.

2

Klik butang atau item menu yang membolehkan anda menyesuaikan pilihan imbasan. Alat kawalan ini akan diberi nama "Sesuaikan", "Pilihan" atau nama yang serupa, dan mungkin di bawah tajuk menu "Alat".

3

Klik kawalan yang membolehkan anda menentukan jenis fail untuk menyimpan imbasan. Alat kawalan itu mempunyai nama seperti "Jenis", "Simpan sebagai Jenis" atau yang serupa. Klik pilihan "PDF".

4

Gunakan kawalan dalam tajuk dengan nama seperti "Lokasi" atau "Destinasi" untuk menentukan folder output untuk PDF.

5

Tutup semua tetingkap terbuka kecuali untuk skrin utama program. Klik butang "Imbas" untuk mengimbas ke PDF.

Imbas2PDF

1

Pasang dan jalankan program Scan2PDF (pautan di Sumber), kemudian klik ikon pengimbas pada bar alat. Pengimbas anda melakukan imbasan.

2

Klik ikon cakera pada bar alat Scan2PDF, kemudian gunakan kawalan dialog "Simpan" untuk memilih folder untuk menyimpan PDF.

3

Klik "Simpan" untuk menyimpan PDF.

MetaDMS

1

Pasang dan jalankan program MetaDMS (pautan di Sumber), kemudian klik butang "Tetapan" di panel kiri tetingkap aplikasi. Klik tab "Pengimbas", dan kemudian klik nama pengimbas anda dalam senarai peranti yang muncul.

2

Klik tab "Nama Fail", kemudian ketik nama laluan folder Windows di kotak teks "Simpan ke". Contohnya, taip "C: \\ MyPictures". Klik "OK" untuk menyelesaikan tetapan.

3

Klik butang "Imbas ke PDF" di bahagian kiri. Pengimbas anda melakukan imbasan, dan pemacu MetaDMS menyimpan PDF ke folder yang anda tentukan di tetingkap "Tetapan". Buka Windows Explorer, kemudian gunakan kawalannya untuk menavigasi ke dan membuka PDF yang diimbas.

VueScan

1

Pasang dan jalankan perisian VueScan (pautan di Sumber), kemudian klik tab "Output" dari tetingkap utama aplikasi.

2

Hapus centang kotak "JPEG", dan centang kotak "Fail PDF". Ketik nama laluan folder di kotak teks "Folder lalai".

3

Klik butang "Imbas" di bahagian bawah tetingkap. Pengimbas anda melakukan imbasan. Tuscan secara automatik memaparkan PDF dengan pemidang PDF lalai sistem anda apabila imbasan selesai.