Apakah Makna Kecekapan Operasi?

Kecekapan operasi merangkumi beberapa strategi dan teknik yang digunakan untuk mencapai tujuan asas menyampaikan barang berkualiti kepada pelanggan dengan cara yang paling efektif dan tepat pada masanya. Penggunaan sumber, pengeluaran, pengedaran dan pengurusan inventori adalah semua aspek kecekapan operasi yang biasa. Faktor yang paling kritikal berbeza mengikut sifat perniagaan - pembuatan, pengedaran atau runcit. Perniagaan kecil anda mesti mempunyai kecekapan luar biasa untuk bersaing dengan syarikat yang lebih besar dengan skala ekonomi yang lebih besar dan daya tawar dengan vendor.

Penggunaan sumber

Mendapatkan nilai maksimum dari sumber dan membuang sisa dalam pengeluaran dan operasi adalah pertimbangan kecekapan operasi. Dari perspektif buruh, anda ingin mendapatkan hasil pengeluaran atau penjualan sebanyak mungkin dari pekerja anda. Anda juga mahukan pelaburan kewangan anda dan bahan yang digunakan dalam operasi untuk menjana pendapatan setinggi mungkin. Mencapai kecekapan dalam kos barang yang anda jual dan kos overhed adalah aspek utama dalam membina margin keuntungan yang tinggi.

Pengeluaran

Bagi syarikat pembuatan, pengeluaran yang cekap adalah elemen utama kecekapan operasi. Ini termasuk mengoptimumkan peralatan, proses produk dan output pekerja sehingga anda menghasilkan sebilangan besar produk berkualiti yang mungkin dengan masa dan wang yang dilaburkan. Pengilang sering melabur dalam latihan pembuatan tanpa lemak untuk mengenal pasti langkah pengeluaran yang sia-sia untuk memotong sebarang aktiviti atau langkah kerja yang tidak menghasilkan pendapatan. Mencapai pengeluaran yang cekap membantu pengeluar mendapatkan peningkatan penjualan kepada pengedar dan memastikan pelanggan akhir mendapat nilai yang baik.

Pembahagian

Kecekapan pengedaran adalah kunci bagi pengeluar, pemborong dan peruncit. Sebenarnya, banyak rakan saluran pengedaran bekerjasama dalam kecekapan pengedaran melalui pengurusan rantaian bekalan. Ini melibatkan analisis berasaskan perisian untuk mencari cara yang paling berkesan untuk memindahkan barang dari pengeluar ke pemborong dan dari pemborong ke peruncit. Penjadualan dan penghalaan penghalaan yang cekap adalah aspek umum pengedaran yang cekap. Beberapa syarikat menjadi kreatif dengan cara lain untuk menghilangkan sisa atau ketidakcekapan. Syarikat yang tidak bersaing mungkin berkongsi ruang trak, misalnya, untuk mengelakkan muatan yang kurang penuh jika mereka memindahkan barang di laluan yang serupa.

Pengurusan inventori

Untuk semua ahli saluran pengedaran, pengurusan inventori adalah kunci kecekapan operasi. Konsep inventori tepat pada masanya telah menjadi biasa di banyak saluran pengedaran. Penjual semula produk biasanya hanya ingin menghasilkan atau menyimpan inventori yang mencukupi untuk memenuhi permintaan segera. Inventori yang berlebihan memerlukan wang untuk mengurus, memindahkan dan membuang, dalam beberapa kes. Oleh itu, pengilang mesti berhati-hati dalam menghasilkan barang yang mencukupi untuk memenuhi permintaan. Penjual semula hanya mahu membeli barang yang mereka harapkan akan dijual dalam masa terdekat. Ini adalah keseimbangan yang halus, kerana anda tidak mahu kehabisan produk dan mengasingkan pelanggan.