Mengapa Sebilangan Dinding Facebook Tersembunyi dari Saya?

Tembok Facebook anda mengandungi kemas kini status anda sendiri dan cerita mengenai aktiviti anda di laman web ini, serta catatan yang ditinggalkan oleh rakan. Sama seperti anda sentiasa mempunyai kawalan penuh terhadap siapa yang melihat Tembok anda, begitu juga pengguna lain. Akibatnya, anda mungkin tidak selalu dapat melihat Tembok seseorang yang profilnya anda lawati.

Tetapan privasi

Setiap pengguna mempunyai kendali penuh terhadap siapa yang melihat posnya menggunakan menu "Tetapan Privasi" di laman web ini. Seorang pengguna dapat menerapkan tetapan privasi yang sama ke seluruh profilnya, atau menetapkan tetapan yang berbeza untuk setiap bahagian. Contohnya, seseorang mungkin menjadikan keseluruhan profilnya dapat dilihat oleh rakan-rakan sahaja, sementara pengguna lain membuat catatan peribadi tetapi membiarkan semua perkara lain dapat dilihat oleh seluruh komuniti Facebook. Sekiranya anda tidak dapat melihat Tembok seseorang, anda berada di luar parameter kebolehaksesan yang ditetapkan untuk profil pengguna tersebut.

Kawan

Secara lalai, Facebook selalu membenarkan rakan pengguna melihat catatannya. Tetapan privasi standard yang paling terhad adalah "Sahabat Sahaja", yang hanya menghalang rakan bukan melihat Tembok. Sekiranya anda berkawan dengan seseorang dan masih tidak dapat melihat dinding pengguna itu, itu bermakna rakan anda telah menyesuaikan privasi Dindingnya. Anda mungkin secara khusus dipilih sebagai orang yang harus disembunyikan Tembok, atau rakan anda mungkin menyembunyikan Tembok dari semua orang dalam senarai rakannya kecuali untuk senarai senarai rakan tertentu.

Bukan kawan

Ramai pengguna Facebook memilih untuk menyembunyikan Dinding profil mereka daripada orang yang tidak ada dalam senarai rakan mereka sebagai cara untuk melindungi maklumat sensitif. Dinding Facebook sering mengandungi daftar masuk masa nyata di restoran atau lokasi lain, dan maklumat peribadi lain yang tidak sesuai untuk orang asing. Sekiranya anda tidak dapat melihat Tembok seseorang dan orang ini bukan rakan anda, gunakan butang "Tambah Rakan" di bahagian atas profil untuk meminta persahabatan - kemungkinan besar anda akan diberi akses ke Tembok orang itu.

Pengguna yang disekat

Apabila anda memasukkan seseorang ke dalam senarai blok anda, walaupun orang ini berada dalam senarai rakan anda, keseluruhan profil pengguna itu tersembunyi dari anda. Pengguna juga tidak dapat dilihat dalam carian dan anda tidak akan melihat catatan pengguna ini di Dinding rakan bersama. Sebaik sahaja anda mengeluarkan seseorang dari senarai rakan anda, anda bebas untuk meminta persahabatan lagi dan mendapatkan semula akses ke Tembok orang ini, jika dia mengizinkannya.