Cara Menambah Monitor Kedua ke iMac

iMac telah menjadi pilihan popular bagi pemilik perniagaan sejak Apple melancarkan model comel berwarna permen itu pada tahun 1998. Hari ini, anda mungkin mempunyai iMac atau iMac Pro, yang mana kedua-duanya menawarkan keupayaan yang kuat dalam kecekapan, serba lengkap- satu persediaan.

Walaupun begitu, satu skrin boleh menjadi terhad. Sekiranya anda mendapati anda sentiasa beralih antara program atau membelah skrin anda antara dua, tiga, atau beberapa program yang berbeza, mungkin sudah tiba masanya untuk menambahkan monitor kedua.

Mudah untuk menambah paparan kedua iMac ke penyediaan anda yang sedia ada. Sebenarnya, banyak monitor akan berfungsi. Untuk menambahkan monitor kedua, anda perlu:

 • Tentukan penyambung monitor kedua anda.
 • Tentukan port mana yang dimiliki iMac anda.
 • Beli penyesuai (jika diperlukan).
 • Sambungkan monitor baru.
 • Pilih tetapan paparan anda.

Walaupun ini kelihatan menakutkan, sebahagian besar langkah ini dapat diselesaikan dalam beberapa minit.

Tentukan Penyambung Monitor Kedua Anda

Sekiranya anda belum membeli monitor y_et_, anda mungkin ingin melihat port paparan iMac anda sebelum membeli monitor dwi Mac. Setelah anda mengetahui port mana yang dimiliki iMac, anda boleh membeli monitor yang bersesuaian dengan port tersebut.

Sekiranya anda sudah mempunyai monitor yang ingin anda sambungkan dengan iMac, langkah pertama anda adalah menentukan jenis penyambung yang diperlukan oleh monitor anda . Lihat kabel yang disertakan monitor anda, jika anda masih ada, untuk menentukan penyambungnya.

Sekiranya anda tidak pasti atau kehilangan kabel, lihat di bahagian belakang monitor, yang mungkin mempunyai label yang dilampirkan, atau cari internet untuk panduan pengguna monitor anda, yang semestinya mempunyai maklumat sambungan.

Penyambung Monitor Biasa

Monitor biasanya mempunyai salah satu penyambung berikut:

 • VGA.
 • DVI.
 • HDMI.
 • DisplayPort.
 • USB-C.

Penyambung VGA biasanya hanya terdapat pada monitor yang lebih lama, kerana mereka menggunakan isyarat analog. Mereka mempunyai sambungan 15-pin. Penyambung DVI kelihatan serupa dengan penyambung VGA, tetapi ia menawarkan isyarat digital.

Penyambung HDMI cukup standard untuk televisyen digital dan monitor LCD dan LED. Lebarnya kira-kira satu inci dan apabila anda melihat penyambungnya, bahagian atasnya lebih pendek daripada bahagian bawah.

Penyambung DisplayPort hampir secara eksklusif terdapat di komputer. Ia kelihatan serupa dengan port USB. Penyambung USB-C adalah jenis sambungan yang lebih baru yang menghantar kuasa, audio dan data. Penyambungnya kelihatan seperti bujur panjang.

Tentukan Pelabuhan Paparan iMac Anda

Setelah menentukan sambungan yang diperlukan untuk monitor dual Mac anda, tentukan port paparan mana yang dimiliki iMac anda . Port paparan akan berbeza-beza, bergantung pada waktu anda membeli iMac dan sama ada anda mempunyai iMac atau iMac Pro. IMac anda mungkin mempunyai salah satu port berikut:

 • Thunderbolt 3 (USB-C).
 • DVI.
 • Mini DisplayPort.
 • Petir.
 • Petir 2.
 • HDMI.

Mini DisplayPorts, seperti namanya, lebih kecil daripada DisplayPorts biasa. Port Thunderbolt dan Thunderbolt 2 adalah produk Apple eksklusif yang kelihatan seperti Mini Displayport. Mereka juga serasi dengan Mini DisplayPorts.

Thunderbolt 3 adalah istilah Apple untuk port USB-Cnya.

Beli Penyesuai (Sekiranya Perlu)

Sekiranya penyambung monitor dan port iMac anda tidak sama, anda perlu membeli penyesuai. Terdapat penyesuai untuk hampir setiap konfigurasi yang dapat anda bayangkan. Contohnya, jika anda mempunyai monitor lama dengan penyambung VGA, anda boleh membeli penyesuai USB-C ke VGA dan menyambungkan monitor anda ke salah satu port Thunderbolt 3 (USB-C) iMac anda.

Anda boleh membeli penyesuai dari Apple atau dari peruncit pihak ketiga.

Sambungkan Monitor Kedua iMac

Setelah kabel dan port disusun, menyambungkan monitor adalah bahagian yang mudah. Sediakan paparan kedua iMac anda di sebelah iMac. Pastikan ia tidak dicabut.

Pasangkan kabel monitor ke monitor. Pasang hujung kabel monitor yang lain ke dalam penyesuai (jika diperlukan) atau ke salah satu port paparan iMac. Sekiranya anda menggunakan penyesuai, pasangkan penyesuai ke port paparan yang sesuai.

Pasang kabel kuasa monitor dan tekan butang kuasa pada monitor.

Pilih Tetapan Anda: Desktop yang Diperluas

Setelah monitor anda disambungkan ke iMac, anda perlu mengkonfigurasi tetapan anda. Untuk tujuan kerja, anda mungkin mahu mod desktop diperpanjang. Mod ini meluaskan desktop anda di kedua-dua monitor. Anda boleh membuka aplikasi di satu layar monitor dan menyeret aplikasi ke layar yang lain.

Mod desktop lanjutan adalah yang terbaik untuk pelbagai tugas. Untuk menyediakan mod desktop yang diperluas, anda perlu mengklik simbol Apple di sudut kiri atas. Ini akan memunculkan menu. Pilih Keutamaan Sistem dari menu, dan kemudian klik Paparan. Klik pada Arrangement dan pastikan Mirror Displays tidak dicentang.

Sekiranya anda menghadapi masalah mencari menu, klik pada kaca pembesar di sudut kanan atas. Cari Paparan, dan kemudian klik Susunan.

Pilih Paparan Utama

Dalam mod desktop yang diperluas, anda perlu memilih paparan utama. Ini adalah paparan di mana tetingkap aplikasi anda akan dibuka terlebih dahulu. Di sinilah ikon desktop anda mula-mula muncul, seperti ketika anda menyimpan fail ke desktop anda.

Selepas anda mengklik Arrangement, anda akan dapat memilih paparan mana yang anda mahukan sebagai paparan utama. Akan terdapat bar putih mendatar yang sempit di bahagian atas paparan pada menu ini. Untuk menukar paparan utama, seret bar putih ke paparan lain.

Pilih Tetapan Anda: Pencerminan Video

Mungkin ada kalanya anda mahu kedua-dua monitor memaparkan perkara yang sama. Sebagai contoh, anda mungkin ingin memberikan persembahan kepada beberapa rakan sekerja, dan anda mahu mereka melihat slaid yang sama seperti yang anda lakukan di monitor kedua iMac.

Untuk mengatur pencerminan video, klik pada simbol Apple di sudut kiri atas _._ Pilih Pilihan Sistem dari menu yang muncul dan kemudian klik Paparan. Klik pada Arrangement dan pastikan Mirror Displays diperiksa.

Menghubungkan Lebih Banyak Monitor

Sekiranya monitor kedua tidak mencukupi untuk keperluan anda, anda mungkin dapat menyambungkan lebih banyak monitor. Sebagai contoh, beberapa iMac Pro boleh menyokong sehingga empat paparan 4K (selain monitor bawaan iMac Pro) atau hingga dua paparan 5K.

Tidak semua iMac dapat menyokong banyak monitor ini. Untuk mengetahui berapa banyak paparan yang dapat disokong oleh iMac anda, klik pada simbol Apple di sudut kiri atas_r._ Pada menu yang muncul, klik Tentang Mac Ini dan kemudian klik pada Sokongan.

Seterusnya, klik Spesifikasi _._ Tatal ke bawah sehingga anda mencapai Sokongan Video _, _ yang akan menyenaraikan berapa banyak paparan yang dapat disokong oleh iMac anda.