Elemen Cadangan Belanjawan

Cadangan belanjawan pada dasarnya adalah nada penjualan yang terperinci dan disokong oleh penyelidikan untuk projek atau tempoh operasi jabatan. Cadangan belanjawan digunakan dalam perusahaan korporat, akademik dan bukan untung dan merupakan salah satu bahagian penting dalam cadangan geran. Mereka juga merupakan alat yang baik untuk membantu anda memahami skop sebenar projek anda sebelum anda membentangkannya. Buat perwakilan yang paling tepat mengenai kos yang terlibat, tetapi tuliskan cadangan anda dengan tulen agar dapat difahami sebagai ruang lingkup yang wajar dan hasilnya bernilai.

Tujuan atau Matlamat

Nyatakan dengan jelas misi anda di bahagian pertama cadangan belanjawan. Pernyataan misi anda adalah penerangan satu atau dua ayat mengenai apa, kapan, di mana, mengapa dan bagaimana tujuan atau matlamat belanjawan anda. Contohnya: "Projek ini menubuhkan, dalam tempoh enam bulan, taman permainan di pusat bandar untuk membolehkan orang dewasa yang berlebihan berat badan berolahraga untuk meningkatkan kesihatan semasa waktu makan siang bekerja. Tajaan untuk projek ini akan diberikan dalam bentuk pemberian daripada syarikat insurans kesihatan korporat. " Huraikan faedah yang akan diperoleh daripada projek yang dicadangkan oleh proposal atau kelangsungan operasi jabatan anda. Terangkan bagaimana faedah melebihi kos.

Kos Terus

Bahagian kedua membincangkan kos pengeluaran produk atau perkhidmatan, pemasaran dan pengedarannya. Ini disebut kos langsung kerana ia secara langsung berkaitan dengan faedah yang diciptakan. Dalam anggaran korporat untuk pengeluaran produk, mereka berada di bawah kos pengeluaran dan kos barang yang dijual. Penyelidikan yang menjurus kepada pengeluaran faedah juga merupakan biaya langsung, begitu juga dengan gaji orang yang terlibat dalam perancangan, pengeluaran, pemasaran dan pengedaran - atau pelancaran, jika cadangan anggaran anda adalah untuk suatu acara. Bahan, peralatan, perjalanan, komunikasi, penyelidikan dan apa sahaja yang biasanya tidak akan hadir sekiranya projek itu tidak dilaksanakan dianggap sebagai kos langsung.

Kemudahan dan Kos Pentadbiran

Sebilangan besar tajaan dan pemberian dana tidak membayar untuk kemudahan dan kos pentadbiran, jadi senaraikan kos ini secara berasingan dalam cadangan belanjawan anda jika anda menggunakannya untuk meminta geran atau tajaan untuk sesuatu projek. Ini adalah kos yang tidak dapat diketahui secara langsung dengan faedah projek, termasuk penggunaan kemudahan, utiliti, staf sokongan, insurans, dan perbelanjaan perundangan dan perakaunan. Tujuan korporat juga menganggap kos pentadbiran terpisah daripada kerja menghasilkan hasil jabatan. Bagaimanapun, kos pentadbiran akan tetap ada. Sekiranya anda mencadangkan belanjawan dengan matlamat yang bermanfaat, simpanlah kos untuk menghasilkan faedah yang terpisah dari perbelanjaan sehari-hari.

Pendapatan atau Faedah yang Dijangka

Selesaikan cadangan belanjawan anda dengan bahagian yang memperincikan faedah yang diharapkan, seperti pendapatan dari penjualan atau sumbangan, penciptaan aset seperti taman permainan, atau penyelesaian penyelidikan yang menjanjikan untuk menyediakan aset atau pendapatan masa depan. Anggarkan nilai faedah dolar. Ingat, faedahnya mesti kelihatan lebih besar daripada kosnya, jadi jangan tiba-tiba menjadi konservatif atau sederhana dalam menjelaskan faedahnya atau anda mungkin tidak mendapat belanjawan anda.