Dasar Etika Syarikat

Etika bermula dari puncak, dengan syarikat kecil dan besar. Sekiranya pemilik dan eksekutif tidak dianggap boleh dipercayai dan rendah akhlaknya, pekerja akan mengikutinya dan juga tidak mempunyai etika. Apa-apa dasar etika harus merangkumi pemilik dan eksekutif, atau tidak akan berguna. Sekiranya pekerja melihat pemilik mengabaikan undang-undang dan berbohong untuk menjimatkan beberapa dolar, mereka akan menganggapnya sebagai tingkah laku yang sesuai. Etika perniagaan melibatkan semua orang dalam sebuah syarikat dan merupakan usaha yang bermanfaat. Sekiranya pelanggan ditipu sekali, dia tidak akan kembali ke firma itu. Tanpa etika, perniagaan tidak mungkin bertahan lama.

Kepentingan

Matlamat utama untuk mengembangkan dasar etika adalah membina reputasi yang baik. Orang lebih suka berniaga dengan syarikat yang mempunyai reputasi baik, bukan syarikat yang melakukan diri mereka dengan tidak jujur, memanfaatkannya. Reputasi yang baik adalah aset terbaik perniagaan dan harus dilindungi. Tidak ada pelabur atau pelanggan yang ingin berurusan dengan firma yang dilanda skandal. Sukar, jika tidak mustahil, untuk mendapatkan kembali kepercayaan dan reputasi setelah hilang. Polisi etika membantu menjaga semua pekerja dan pemilik syarikat agar sentiasa bersesuaian.

Kod Etika

Kod etika syarikat memberi panduan kepada pekerja mengenai hal-hal perniagaan, termasuk peraturan lembaga pengarah dan pegawai eksekutif. Kod etika Dow Jones sendiri menyatakan, "Premis utama kod ini adalah bahawa reputasi Dow Jones untuk produk dan perkhidmatan berkualiti, untuk integriti perniagaan, dan untuk kebebasan dan integriti penerbitan, perkhidmatan dan produk kami adalah nadi dan jiwa perusahaan kami. Dengan kata lain, ini adalah prasyarat penting untuk berjaya dalam perniagaan berita dan maklumat bahawa pelanggan kami percaya bahawa kami akan mengatakan yang sebenarnya kepada mereka. Sekiranya kami tidak memberitahu mereka yang sebenarnya — atau bahkan jika mereka, untuk alasan yang sahih , percayalah bahawa kita tidak — maka Dow Jones tidak dapat maju. "

Kebaikan

Dasar tingkah laku beretika membantu menjalankan perniagaan dengan memberi idea konkrit kepada pekerja tentang apa yang betul dan apa yang tidak diterima di tempat kerja, tanpa memerlukan kehadiran pengurusan yang berterusan untuk mengawasi mereka. Dasar etika adalah garis panduan bagi semua pekerja syarikat untuk melakukan perkara yang betul dan berkelakuan dengan standard tinggi setiap masa. Dasar etika yang baik mewujudkan budaya yang baik berdasarkan kepercayaan dan ketelusan. Mereka mempromosikan tingkah laku moral, dan mereka juga memberi manfaat kepada pelanggan, kerana pekerja yang senang mengembangkan pelanggan yang senang yang terus kembali.

Pertimbangan

Dasar etika firma harus dibuat secara bertulis. Banyak syarikat menghantar kod etika mereka secara dalam talian supaya semua orang tahu bahawa mereka mempunyai standard tingkah laku dan penting bagi mereka. Polisi harus ditulis dalam bentuk yang jelas, menggunakan tatabahasa dan ejaan yang baik dan tanpa singkatan atau kata-kata yang tidak jelas. Polisi perlu jelas dan senang dibaca dan diikuti. Berdasarkan polisi, prosedur dibuat.

Polisi adalah umum, sementara prosedur lebih spesifik. Sebagai contoh, suatu kebijakan dapat mengikuti semua undang-undang dan peraturan mengenai penggajian, dan prosedur yang berkaitan dengan kebijakan ini adalah agar maklumat gaji dihantar ke pemproses gaji pada hari dan waktu yang telah ditentukan setiap minggu.

Akta Sarbanes Oxley

Etika menjadi tumpuan kerana Akta Sarbanes Oxley tahun 2002 dibuat setelah skandal kewangan Enron. Matlamat tindakan itu adalah untuk membawa perniagaan ke tahap tingkah laku yang lebih tinggi.

Adalah disyorkan bagi syarikat kecil untuk menerapkan Akta Sarbanes dan Oxley Seksyen 406 - Kod Etika untuk Pegawai Kewangan Kanan. Bahagian ini menghendaki pengurusan kanan untuk mempunyai standard tingkah laku berdasarkan etika dan jujur. Perniagaan kecil dapat membuat diri mereka kelihatan profesional dan menarik bagi pelabur dan bank dengan mematuhi peraturan ini dan menetapkan dasar etika rasmi untuk eksekutif dan seluruh syarikat.