Cara Menghubungkan Dua Komputer Menggunakan Kabel USB

Menyambungkan dua komputer dengan jenis kabel Universal Serial Bus (USB) tertentu membolehkan anda memindahkan fail atau data lain secara langsung dari satu mesin ke komputer yang lain. Kelajuan pemindahan terhad kepada kelajuan port USB di kedua-dua mesin dan anda akan mendapat throughput yang lebih pantas jika komputer anda dihasilkan selepas suku pertama 2010. USB 3.0 berkali-kali lebih cepat daripada spesifikasi lama, tetapi semua versi USB akan berfungsi kerana mewujudkan rangkaian peer-to-peer yang mudah.

Buat Rangkaian Mini USB

1

Sebelum anda menyambungkan komputer, pastikan komputer tersebut serasi. Anda boleh menggunakan mesin dengan versi Windows yang berbeza, tetapi menyambungkan sistem operasi yang berbeza tidak akan berfungsi dengan baik. Ini kerana sistem operasi yang berbeza seperti Windows, OS X dan Linux menggunakan format yang berbeza untuk menyimpan fail. Namun, menyambungkan komputer yang tidak serasi tidak akan menyebabkan kerosakan pada mesin. Walaupun sambungannya berfungsi, anda mungkin tidak dapat menggunakan fail setelah dipindahkan.

2

Seperti yang dijelaskan oleh Gabriel Torres dalam tutorial, "Menyambungkan Dua PC Menggunakan Kabel USB ke USB," kabel yang disambungkan USB (juga disebut kabel rangkaian USB) adalah jenis kabel USB khas yang mempunyai dua ciri hujung, penyambung segi empat tepat sepadan dengan penyambung di komputer anda. Untuk mengelakkan konflik kuasa dan data, kabel yang disambungkan mengandungi elektronik yang mengatur aliran data. Anda boleh merosakkan port dan bekalan kuasa komputer yang anda gunakan jika anda tidak menggunakan kabel USB yang disambungkan.

3

Pasangkan salah satu hujung kabel USB yang disambungkan ke slot USB percuma di setiap komputer. Kabel yang dipasang tidak berkongsi sumber kuasa. Beberapa port USB hanya dirancang untuk data, dan tidak memberikan sebarang kuasa. Anda boleh menggunakan port USB bertenaga atau tidak berkuasa semasa menyambungkan komputer secara langsung.

4

Kabel rangkaian USB biasanya dilengkapi dengan cakera pemasangan. Masukkan cakera ke dalam komputer utama dan ikuti arahan pada skrin. Anda akan mempunyai pilihan antara mod pautan dan rangkaian. Pilih pilihan rangkaian. Menyiapkan komputer sebagai pautan akan membolehkan anda memindahkan fail tetapi tidak akan membenarkan anda berkongsi sumber lain seperti pencetak dan akses Internet.