Bagaimana Saya Mendapat Kalendar di Facebook?

Rangkaian sosial Facebook membolehkan anda berkongsi acara dengan semua rakan Facebook anda pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, Facebook tidak menyediakan kalendar terbina dalam untuk menyenaraikan acara yang akan datang. Sebagai gantinya, anda boleh menambahkan aplikasi Kalendar Acara percuma yang membuat tab kalendar baru di profil Facebook anda. Aplikasi ini membolehkan anda menambahkan acara ke kalendar, yang boleh anda tetapkan sebagai umum untuk dilihat oleh semua orang, atau peribadi untuk kegunaan anda sahaja.

1

Ketik "Kalendar Acara" di kotak teks carian di bahagian atas halaman Facebook anda dan klik pilihan "Kalendar Acara" yang muncul di menu lungsur.

2

Klik "Pergi ke Aplikasi" dan kemudian klik pautan "Klik di sini untuk mula menggunakan Kalendar Acara".

3

Klik butang "Benarkan". Anda sekarang akan melihat halaman aplikasi Kalendar Acara.

4

Ketik nama untuk kalendar anda di kotak teks "Nama" dan pilih tetapan privasi anda dari menu lungsur.

5

Klik "Buat Kalendar" dan kemudian klik butang "Benarkan". Anda sekarang akan melihat kalendar Facebook anda.

6

Klik butang "+ Tambah Acara" untuk membuka borang dalam talian. Taipkan maklumat acara anda. Klik "Tambah Acara" apabila anda selesai untuk menambahkan acara ke kalendar anda.

7

Klik butang "Tambah Profil Tab" untuk membuat tab kalendar baru di halaman Facebook anda. Anda kini dapat mengakses kalendar anda dari profil Facebook anda.