Cara Memasukkan PDF Ke Excel

Microsoft Excel digunakan oleh banyak perniagaan untuk mengurus dan mengatur data, mulai dari angka penjualan hingga informasi kontak untuk pelanggan atau rekrut pekerjaan. Fail PDF, format yang dibuat oleh Adobe, juga biasa digunakan untuk menyimpan dokumen, gambar dan maklumat visual lain dengan cara yang mudah dicetak atau dibaca pada berbagai jenis perangkat. Anda boleh menanamkan fail PDF dalam fail Excel atau format fail Microsoft Office lain, seperti dokumen Microsoft Word. Dalam beberapa kes, anda mungkin lebih suka mengekstrak data dari PDF ke format yang sesuai dengan spreadsheet atau meletakkan hyperlink ke PDF dalam spreadsheet.

Benamkan PDF dalam Excel

Tidak sukar untuk belajar membenamkan fail di Excel. Sekiranya berupa PDF, sesiapa yang ingin membaca sepasang fail yang lengkap akan memerlukan Microsoft Office dan pembaca PDF seperti Adobe Reader, atau program perisian lain yang serasi dengan setiap format.

Untuk meminta Excel memasukkan PDF, buka hamparan terlebih dahulu di Excel. Kemudian, klik di "Insert" tab pada menu reben dan klik yang "Objek" ikon dalam "Teks kumpulan" ikon arahan.

Dalam kotak dialog "Objek" , pilih tab "Buat Baru" dan pilih "Adobe Acrobat Document" dari senarai. Mungkin ada nombor versi setelah "Adobe Acrobat" dalam keterangan format fail. Pastikan kotak centang "Paparan sebagai Ikon" dipilih. Kemudian, klik " OK."

Pilih yang PDF fail yang anda hendak embed, menggunakan menu fail sistem pengendalian anda untuk memberitahu Excel untuk mengimport PDF. Ia akan muncul dalam dokumen sebagai ikon yang boleh anda seret ke tempat yang anda inginkan.

Pautan ke PDF Sebaliknya

Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak mahu memasukkan PDF secara langsung ke dalam fail hamparan Excel. Ini mungkin membingungkan beberapa pengguna dan akan menjadikan fail Excel lebih besar. Ini juga akan membatasi kemampuan anda mengedit PDF secara berasingan dari hamparan.

Alternatifnya ialah meletakkan fail PDF dalam talian dan memautkannya dari dalam spreadsheet. Anda boleh meletakkan fail tersebut di laman web syarikat atau di perkhidmatan perkongsian fail seperti Dropbox, Microsoft OneDrive atau di Google Drive. Kemudian, dapatkan URL fail PDF dan uji bahawa ia berfungsi di penyemak imbas Web anda. Jika ia berlaku, dimasukkan dalam URL ke dalam sel dalam Excel.

Anda mungkin mahu memasukkan teks ke dalam sel atau di sel yang berdekatan untuk menjelaskan apa pautan itu. Selain itu, anda mungkin ingin membuat PDF yang dilindungi kata laluan atau menggunakan kawalan akses pada platform hosting Web atau fail anda, untuk menghadkan siapa yang dapat mengakses fail tersebut.

Masukkan Alamat E-mel dalam Excel

Anda juga boleh memasukkan alamat e-mel ke dalam spreadsheet, jika anda lebih suka orang yang membaca spreadsheet menghubungi anda untuk menerimanya. Cukup ketik alamat di sel biasa.

Sekiranya anda ingin membuat pautan untuk menghantar e-mel kepada anda, gunakan fungsi HYPERLINK dalam formula. Masukkan "= HYPERLINK (mailto: [email protected]? Subject = subjek yang diinginkan" dalam sel, ganti [email protected] dengan alamat anda dan subjek yang diinginkan dengan subjek.

Gabungkan Fail Bersama

Sekiranya anda tidak mahu melalui laluan Web, anda juga boleh menyebarkan fail PDF dan Excel bersama-sama.

Sekiranya anda menghantarnya melalui e-mel atau di platform pemesejan seperti Slack atau Microsoft Teams, lampirkan pada mesej yang sama dan fahami bagaimana ia berfungsi bersama. Sebagai alternatif, masukkan ke dalam fail Zip atau fail arkib yang lain, sehingga dapat dikongsi sebagai satu unit.

Anda juga boleh meletakkannya di folder yang sama pada pemacu bersama syarikat atau pada alat perkongsian fail pilihan anda.

Ekstrak Data PDF ke Excel

Bergantung pada apa yang ada dalam fail PDF anda, anda mungkin mahu memasukkannya terus ke dalam spreadsheet Excel anda.

Sekiranya PDF mengandungi data jadual atau teks, anda boleh menyalin dan menampalnya terus ke sel hamparan. Sekiranya operasi salin dan tampal tidak mengekalkan pemformatan, anda boleh menggunakan alat khusus untuk mengekstraknya dengan lebih tepat.

Alat dalam talian seperti alat luar talian CometDocs seperti program sumber bebas dan terbuka _PDFToText dapat membantu mengekstrak teks berformat dari fail PDF dan menukarnya ke format lain seperti Excel, Word atau teks biasa . Anda mungkin ingin mencuba pelbagai program, sehingga anda dapat menjumpai program yang memberikan hasil yang anda mahukan.

Dalam beberapa kes, seperti jika PDF mengandungi grafik, mungkin berguna untuk mengambil tangkapan skrin PDF dan kemudian membenamkannya sebagai gambar dalam fail spreadsheet Excel.