Apakah Peratusan Markup Biasa?

Normal boleh menjadi keadaan fikiran: Apa tanda biasa dalam fesyen mewah mungkin merupakan angka yang meningkat untuk francais makanan segera. Untuk mencapai peratusan markup yang realistik, selidiki markup dalam industri anda dan ambil kira pemboleh ubah seperti kos tidak langsung, yang mungkin memerlukan markup yang lebih tinggi untuk memastikan margin keuntungan bersih yang mencukupi.

Bagaimana Markup Berfungsi

Markup adalah nisbah untung kasar dan harga jualan. Contohnya, jika anda mempunyai item yang berharga $ 4 dan anda menjualnya dengan harga $ 8, keuntungan kasar anda adalah $ 4, yang merupakan markup. Peratusan markup sama dengan keuntungan kasar dibahagi dengan harga jualan, atau 4 dibahagi dengan 8, iaitu .5, atau 50 peratus.

Contoh lain: Anda menjual item dengan harga $ 4 yang berharga $ 2.50. Keuntungan kasar anda ialah $ 1.50. Nisbah untung kasar anda dengan harga jualan adalah 1.5 dibahagi dengan 4, atau .375. Jadi peratusan markup anda adalah 37.5 peratus.

Original text


Tidak ada Markup "Normal" Khusus

Penting untuk diingat bahawa markup adalah nisbah keuntungan kasar dengan harga jualan, bukan keuntungan bersih dengan harga jualan. Dalam beberapa keadaan, kos overhead dan lain-lain yang tidak termasuk dalam pengiraan kos bersih boleh bermakna bahawa bahkan peratusan markup yang tinggi hanya akan menghasilkan keuntungan bersih yang sederhana.

Seorang pereka fesyen, misalnya, boleh menjual gaun dengan harga $ 5,000, dan ia mempunyai kos langsung - bahan dan kerja menjahit, misalnya - hanya $ 400. Tetapi pengiklanan, pertunjukan fesyen dan kehadiran yang mahal di daerah yang bergaya di sebuah bandar besar yang diperlukan untuk memberi kesan yang akan menjana penjualan boleh menambahkan kos tidak langsung $ 3,000 atau $ 4,000 untuk gaun itu. Keuntungan kasar $ 4,600 pada penjualan $ 5,000 nampaknya sangat tinggi, begitu juga dengan peratusan markup 920 peratus. Namun, pada hakikatnya, margin keuntungan bersih agak sederhana kerana kos pemasaran tidak langsung dalam dunia fesyen sangat tinggi.

Markup Khas dalam Industri Berbeza

Walaupun tidak ada markup "normal" sejagat, dalam sektor industri tertentu, kos tidak langsung relatif konsisten, dan di mana kos tidak langsung umumnya rendah, markup juga cenderung rendah. Penjual runcit, misalnya, biasanya mempunyai markup kurang dari 15 peratus.

Di industri restoran, sebaliknya, makanan pada umumnya ditandai sekitar 60 peratus, dan beberapa minuman mungkin ditandai sebanyak 500 persen. Walaupun begitu, kerana kos overhead restoran tinggi, keuntungan dalam industri ini sangat rendah dibandingkan dengan industri lain, rata-rata penjualan kurang dari 5 persen dan di beberapa sektor tertentu, seperti makanan segera runcit, turun serendah 2.5 persen.

Anda akan mendapat perbezaan yang serupa di antara sektor runcit yang lain. Perhiasan secara teratur meningkat 50 persen, yang dalam perdagangan ini dikenal sebagai "batu kunci." Pakaian pada umumnya, bukan hanya pakaian fesyen tinggi, meningkat dari 100 peratus hingga 300 peratus. Telefon bimbit, sebaliknya, mempunyai tanda tipis 8 hingga 10 peratus. Dalam industri itu, keuntungan datang dari kontrak perkhidmatan dan bayaran penggunaan. Syarikat farmaseutikal, yang dikritik kerana peratusan keuntungan yang tinggi, mempunyai markup yang boleh melebihi 5,000 peratus. Malah farmaseutikal generik biasanya mempunyai markup lebih dari 1,000 peratus.

Mengapa Markup Perlu?

Oleh kerana markup adalah petunjuk buruk bagi peratusan keuntungan bersih - sebenarnya, tidak mempunyai hubungan langsung dengan keuntungan bersih - anda mungkin tertanya-tanya apa gunanya menggunakan markup sama sekali.

Salah satu sebab kenaikan harga adalah kerana, dalam industri tertentu, mereka menyediakan cara yang cepat dan mudah dihitung untuk mengekalkan peratusan keuntungan kasar yang konsisten dalam campuran pelbagai barang. Walaupun markup tidak berkaitan secara langsung dengan keuntungan bersih, kerana nisbah keuntungan kasar dan keuntungan bersih dalam industri relatif konsisten, kerana dapat menerapkan peratusan markup sebenarnya membantu menjaga margin keuntungan tetap konsisten.

Alasan lain yang kadang-kadang ditingkatkan untuk markup adalah kerana apabila dijelaskan kepada pelanggan runcit, mereka mungkin memberikan kesan yang rendah terhadap peratusan keuntungan. "Harga keystone," secara tepat digambarkan sebagai markup 50 peratus, tetapi banyak pelanggan runcit akan terkejut dan kecewa apabila mengetahui bahawa markup harga keystone 50 peratus juga merupakan penggandaan harga borong.