Resolusi yang Baik untuk Posting Gambar Tumblr

Tumblr direka untuk kesederhanaan, menghilangkan keperluan untuk anda memikirkan perincian teknikal seperti resolusi dan ukuran fail gambar. Namun, jika anda tidak mahu Tumblr mengubah ukuran foto anda secara automatik atau anda hanya mahu mengoptimumkan proses muat naik anda, ada beberapa ketetapan dan petua yang perlu diingat.

Untuk Papan Pemuka

Nombor ajaib untuk papan pemuka adalah 500: semua catatan berukuran 500 piksel, dan dengan itu, semua foto diubah ukurannya agar sesuai dengan lebar itu. Oleh kerana kebanyakan kandungan di Tumblr dilihat di papan pemuka, ini adalah tempat yang paling logik untuk dioptimumkan. Dokumentasi Tumblr mengesyorkan menetapkan foto pada 500 hingga 750 piksel, kerana ukuran ini sesuai dengan papan pemuka dan kebanyakan tema yang digunakan di Tumblr.

Set gambar

Photosets adalah catatan yang merangkumi hingga 10 gambar. Tumblr menawarkan pelbagai tata letak photoset untuk digunakan ketika membuat photoset. Tata letak ini menggunakan ukuran gambar yang berbeza-beza, dengan beberapa gambar ditampilkan pada lebar 500 piksel penuh dan yang lain diperkecil hingga 250 piksel. Walaupun foto mungkin ditampilkan lebih kecil di papan pemuka, pengguna akan melihatnya pada ukuran penuh ketika mereka mengklik gambar. Oleh itu, tidak mengubah saiz gambar menjadi lebih kecil daripada 500 piksel.

Dalam Tema

Sekiranya lebih banyak gambar anda dilihat pada halaman individu anda, pastikan tema anda tidak menggunakan ukuran gambar yang lebih besar daripada 500 piksel; penskalaan gambar ke atas dapat menjadikan gambar kelihatan kabur. Tema Tumblr memungkinkan para pemaju menetapkan catatan foto untuk menggunakan versi foto beresolusi tinggi jika ada, atau bahkan lebih kecil dari 500 piksel. Walaupun 500 baik untuk kebanyakan tema, lebih baik menggunakan gambar yang lebih besar jika tema anda memerlukannya.

Resolusi tinggi

Dalam keadaan tertentu, anda dapat memasukkan versi foto yang lebih besar yang dapat dilihat oleh pengguna jika mereka mengklik foto tersebut. Mengklik untuk melihat versi yang lebih besar hanya berfungsi jika anda belum menetapkan pautan klik-tayang pada foto. Versi definisi tinggi foto boleh mencapai lebar 1280 piksel dan tinggi 1920 piksel.