3 Aktiviti Utama Pemasaran Sasaran

Pemasaran sasaran sangat penting untuk mendapatkan hasil maksimal dari dolar pemasaran anda dengan menjangkau secara khusus kepada mereka yang kemungkinan besar akan membeli produk atau perkhidmatan anda; mereka adalah pasaran sasaran atau sasaran anda. Tiga aktiviti strategi penargetan yang berjaya yang membolehkan anda mencapainya adalah segmentasi, penargetan dan penentuan kedudukan, biasanya disebut sebagai STP.

Menentukan Pemasaran Sasaran

Menurut artikel Pengusaha yang menerangkan pasaran sasaran, pasaran sasaran anda terdiri daripada orang-orang yang kemungkinan besar akan membeli dari anda, tetapi pasaran menjadi sangat berbeza sehingga tidak cukup untuk menargetkan kumpulan usia atau faktor tunggal lain. Tidak semua orang dalam kumpulan umur membeli barang yang sama; mereka mempunyai banyak pendapat, minat dan keperluan yang berbeza. Kumpulan umur mungkin masuk akal untuk tujuan pemasaran anda, tetapi usia hanya boleh menjadi satu bahagian daripadanya. Anda mesti mempertimbangkan banyak faktor lain untuk sampai ke pasaran sasaran anda.

Mengenal pasti Pasaran Sasaran Anda

Matlamat dalam mengenal pasti pasaran sasaran anda adalah untuk seberapa spesifik mungkin, hingga perincian yang paling menit. Sesi sumbang saran dengan orang lain yang mengetahui produk anda berfungsi dengan baik kerana pepatah dua kepala-lebih-baik-daripada-satu. Orang lain mungkin memikirkan produk dan pembelinya berbeza daripada yang anda lakukan dan memberi tumpuan kepada faktor selain usia, seperti tahap pendidikan, pengetahuan teknikal, tempat mereka tinggal atau jantina mereka. Pandangan baru membuat anda memikirkan faktor tambahan, dan sebagainya. Cara lain untuk belajar mengenai pasaran anda adalah dengan mengkaji data tinjauan atau melakukan tinjauan anda sendiri dan meneliti semua yang anda dapat mengenai siapa yang membeli produk pesaing anda.

Sudah tentu, anda akan senang menjual kepada sesiapa sahaja, tetapi menentukan pasaran sasaran anda tidak bermaksud anda tidak akan menjual kepada orang lain, menurut artikel majalah Inc. ini hanya bermaksud meletakkan dolar pemasaran anda di tempat yang cenderung membawa hasil terbanyak. Menentukan niche anda di pasaran adalah cara perniagaan kecil dapat bersaing dengan perniagaan besar. Ingat juga bahawa jika anda menjual lebih dari satu produk, anda mungkin mempunyai khalayak sasaran yang berbeza - atau sedikit berbeza - untuk setiap produk.

Apabila anda telah menentukan semua yang anda dapat mengenai pasaran sasaran anda atau khalayak sasaran yang ingin mendengar atau membaca mengenai produk anda, anda mungkin terkejut dengan perincian yang telah anda temui. Sebagai contoh, mungkin anda mula berfikir bahawa pasaran sasaran anda adalah wanita berusia 30 hingga 50 tahun, tetapi dari bercakap dengan orang lain dan melakukan penyelidikan, anda sekarang tahu bahawa usia tidak banyak faktor kerana wanita mempunyai anak, memiliki rumah di pinggir bandar yang lebih besar, atau pernah mengikuti kuliah tetapi tidak semestinya memperoleh ijazah.

Menggunakan Strategi Pemasaran STP

Salah satu kaedah pemasaran sasaran yang paling berkesan adalah menggunakan strategi pemasaran segmentasi, penargetan dan penentuan kedudukan (STP). Pertama, bahagikan pasaran anda kepada segmen pembeli yang mempunyai ciri-ciri tertentu. Menurut Smart Insights, segmentasi yang paling umum adalah membahagikan pasar dengan empat kriteria: demografi, psikografi, geografi dan ciri-ciri tingkah laku. Seterusnya, pada langkah penyasaran, anda menganalisis segmen dan menentukan mana atau yang menjadi khalayak sasaran terbaik anda pada masa ini. Untuk penentuan kedudukan, anda membincangkan cara untuk mencapai segmen yang anda pilih, menyempitkannya dengan membincangkan kebaikan dan keburukan masing-masing, dan merancang rancangan bagaimana dan di mana untuk mencapai setiap pasaran sasaran.

Membahagi Pasaran Anda Ke Segmen

Terdapat banyak kemungkinan kaedah segmentasi pasaran; anda tidak terhad kepada demografi, psikografi, geografi atau ciri-ciri tingkah laku, tetapi mereka adalah tempat yang baik untuk bermula. Kriteria demografi berdasarkan data yang anda miliki di pasar anda, termasuk usia, jantina, tahap pendidikan, pekerjaan, seksualiti, minat dan ukuran keluarga. Demografi adalah segmentasi yang paling biasa kerana ciri-ciri ini paling sering menentukan kebiasaan membeli.

Psikografi adalah segmentasi mengikut keperibadian dan sifat, seperti nilai, pendapat dan aktiviti kegemaran. Contohnya, orang yang mempunyai gaya hidup yang mahal menghargai kemewahan dan membawa, menggunakan atau memakai barang berjenama mewah. Orang yang berjimat cermat menghargai produk dengan harga yang baik tetapi mungkin juga mencari kualiti, walaupun mereka tidak berminat dengan jenama.

Segmentasi geografi berkaitan dengan lokasi pelanggan, yang mungkin berdasarkan negara, kota dan negara mereka, atau sama ada mereka penduduk bandar atau luar bandar. Kadang kala hanya poskod yang dapat mendedahkan banyak maklumat. Rancangan televisyen tahun 1980-an, "Beverly Hills 90210," membuat kod ZIP yang dikenali sebagai kekayaan, sementara kod ZIP AS yang lain mungkin terkenal untuk kawasan dengan tahap kemiskinan yang tinggi atau di mana individu berteknologi tinggi diketahui tinggal.

Segmen tingkah laku melihat bagaimana pelanggan berkelakuan dengan cara mereka berinteraksi dengan perniagaan. Adakah mereka sering membeli satu barang atau jenis barang? Adakah mereka biasanya membeli dalam talian atau di kedai? USC Marshall School of Business menasihati dalam pengajarannya mengenai model STP bahawa segmentasi tingkah laku juga mempertimbangkan sama ada pembeli adalah pelanggan yang kerap - dengan kata lain, setia - atau pembeli sesekali. Dengan orang yang sering menggunakan aplikasi digital untuk meneliti produk dan membuat pembelian, perniagaan dapat dengan mudah mengesan seberapa sering pelanggan menggunakan laman web mereka, produk apa yang diminati oleh orang-orang dengan apa yang mereka lihat, dan apa yang akhirnya mereka beli.

Menentukan Strategi Penyasaran Anda

Setelah menyelesaikan segmentasi, sudah waktunya untuk menganalisis setiap segmen dan menentukan mana yang akan disasarkan dengan rancangan pemasaran anda. Minta semua segmen di hadapan anda pada satu halaman atau dinding ruang persidangan supaya semua orang yang terlibat dalam proses dapat melihat penerangan setiap segmen dengan mudah semasa anda membincangkannya. Nilai setiap segmen pada:

  • Saiz: Sekiranya terlalu kecil, mungkin tidak dapat disasarkan; jika terlalu besar, ia tidak akan dapat dilaksanakan.
  • Kebolehcapaian: Seberapa sukar atau mahal untuk mencapai segmen ini dan menyampaikan mesej anda dengan berkesan?
  • Keuntungan: Jalankan nombor pada jangkaan keuntungan dari setiap segmen berdasarkan kos untuk menjangkau orang-orang di dalamnya dan berapa banyak yang anda boleh jual produk anda.

Dengan mempertimbangkan anggaran anda, tentukan segmen atau segmen mana yang paling masuk akal untuk disasarkan dengan dolar pemasaran anda.

Kedudukan di Pasar

Langkah terakhir, penentuan kedudukan, merujuk pada posisi yang dimiliki oleh perniagaan atau produk anda dalam pikiran calon pelanggan anda, seperti yang dijelaskan di laman web Wemla. Anda mungkin sudah memikirkan kedudukan untuk perniagaan atau produk anda, tetapi jika itu tidak tepat atau tidak lengkap, anda mahu pesanan anda berubah. Sekiranya perniagaan atau produk anda tidak dikenali oleh segmen, anda perlu mempertimbangkan dengan teliti mesej yang ingin anda sampaikan. Penting untuk mendapatkan pesanan anda dengan tepat pada kali pertama, menurut Wemla, kerana apabila orang telah menetapkan kedudukan mengenai sesuatu, mereka jarang berubah.

Sekarang setelah anda mengenal pasti pasaran sasaran yang akan anda jangkau, buat pesanan keseluruhan mengenai perniagaan atau produk anda. Rancangan pemasaran yang lengkap mencapai pasaran sasaran yang anda inginkan dengan berbagai cara dengan pesan yang konsisten yang menarik bagi mereka berdasarkan pengetahuan terperinci anda yang diperoleh melalui kaedah pemasaran sasaran STP.