Cara Mencari Twitter dengan Alamat E-mel

Twitter, laman web rangkaian sosial yang popular, tidak membenarkan anda mencari orang secara langsung menggunakan alamat e-mel mereka. Walau bagaimanapun, jika mengandaikan e-mel yang anda cari ada di buku alamat akaun e-mel anda, anda boleh menemui orang yang berada di Twitter dengan membenarkan Twitter mengakses akaun e-mel anda. Anda juga mempunyai pilihan untuk mengikuti dan berhenti mengikuti orang yang berada di Twitter dan menjemput orang yang tidak menggunakan Twitter.

1

Lancarkan penyemak imbas Web dan log masuk ke Twitter menggunakan e-mel dan kata laluan anda.

2

Klik "Discover" di bahagian atas laman web Twitter dan kemudian klik "Cari Kawan" di menu navigasi kiri.

3

Klik butang "Cari Kenalan" di sebelah penyedia e-mel anda, misalnya Gmail atau Yahoo. Tetingkap muncul, meminta alamat e-mel dan kata laluan anda.

4

Ketik e-mel dan kata laluan anda di tetingkap pop timbul dan klik "Setuju" atau "Beri Akses" ketika ditanya sama ada anda ingin berkongsi maklumat dengan Twitter. Kenalan yang sudah ada di Twitter dipaparkan, bersama dengan alamat e-melnya, di laman web Twitter.

5

Cari alamat e-mel sasaran dan, jika kenalan ada di Twitter, pilih untuk mengikuti atau berhenti mengikutinya. Kenalan yang tidak ada di Twitter juga ditampilkan, dan anda mempunyai pilihan untuk mengundang mereka melalui e-mel.