Cara Mendapatkan URL RSS Feed dari Blog Tumblr

Blog yang dihoskan di platform Tumblr menawarkan suapan berita RSS yang membolehkan anda melanggan laman web yang berkaitan dengan perniagaan anda dan menerima kemas kini catatan terkini dalam perkhidmatan pembaca berita dalam talian atau aplikasi komputer anda. Walaupun blog Tumblr menyertakan umpan berita RSS lalai, banyak yang tidak menawarkan butang RSS yang mudah yang anda boleh klik untuk mencari alamat suapan. Tetapi anda boleh mencari alamat suapan dengan mudah untuk mana-mana blog Tumblr awam selagi anda mengetahui URL lengkapnya.

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda dan pergi ke blog Tumblr dengan alamat suapan yang anda ingin cari.

2

Lihat URL blog di bar alamat penyemak imbas di bahagian atas skrin. Di kebanyakan blog yang dihoskan oleh Tumblr, URL seperti contoh ini - "//exampleblogname.tumblr.com." Tetapi Tumblr juga memungkinkan pengguna meng-host blog dengan nama domain khusus, jadi URL mungkin kelihatan seperti contoh ini - "//www.exampleblogname.com."

3

Tulis atau salin URL yang dipaparkan di bar alamat penyemak imbas.

4

Tambahkan "/ rss" ke hujung URL blog untuk mengenal pasti alamat suapan RSSnya. Alamat suapan RSS untuk dua blog dalam contoh di atas adalah: "//exampleblogname.tumblr.com/rss" atau "//www.exampleblogname.com/rss."