IPad Saya Tidak Berpusing Secara Auto

Pengaturcaraan iPad seharusnya membolehkan anda menggunakannya dalam mod potret (menegak) atau lanskap (mendatar), tetapi tidak semua aplikasi untuk iPad menyokong kedua-dua mod tersebut. IPad juga dilengkapi kunci putaran untuk pengguna yang ingin perangkat tetap dalam mod yang sama ketika dipusingkan, yang dapat menjadi fitur yang berguna untuk peta dan foto. Masalah perisian juga boleh menyebabkan kekurangan putaran iPad anda.

iPad Tidak Berputar - Kunci Putaran

Lihat di sudut kanan atas iPad anda, berhampiran penunjuk tahap bateri, atau simbol Bluetooth, jika fungsi Bluetooth dihidupkan. Sekiranya anda melihat ikon yang kelihatan seperti gembok dengan anak panah melengkung di sekelilingnya, putaran iPad anda terkunci, menyebabkannya tetap berorientasi dengan cara yang sama tidak kira bagaimana anda mengubahnya. Klik dua kali butang "Laman Utama" dan sapu jari anda dari kiri ke kanan di atas baris ikon di bahagian bawah skrin untuk melancarkan panel kawalan tambahan. Ketuk versi besar ikon kunci putaran untuk membuka kunci iPad anda, kemudian tekan butang "Rumah" untuk kembali ke penggunaan biasa. Dengan kunci putaran dimatikan, orientasi skrin iPad anda harus berputar dengan bebas.

Aplikasi Tidak Disokong

Banyak aplikasi yang direka untuk iPhone, serta beberapa aplikasi yang direka khusus untuk iPad Pro, iPad Air, dan lain-lain, hanya menyokong satu orientasi. Menyokong fitur putar automatik bergantung kepada pemaju aplikasi individu, jadi jika hanya aplikasi tertentu yang gagal berputar secara automatik, kemungkinan besar masalah ini adalah masalahnya. Untuk mengetahui dengan pasti, lancarkan salah satu aplikasi yang telah dipasang sebelumnya di iPad anda, seperti "Catatan," "Mail" atau "Safari." Sekiranya aplikasi ini berputar, masalahnya adalah khusus untuk aplikasi atau aplikasi lain yang anda gunakan. Hubungi pembangun yang membuat aplikasi tersebut untuk meminta nasihat penyelesaian masalah atau meminta sokongan putaran dalam kemas kini aplikasi yang akan datang. Anda juga boleh melayari laman web pemaju untuk mengetahui apakah ada bug yang diketahui dengan penggiliran aplikasi, atau untuk mengetahui apakah kekurangan penggiliran disengajakan oleh pemaju 'sudut pandangan.

Kesalahan Perisian

Sekiranya ikon kunci putaran tidak muncul di skrin anda dan aplikasi asli iPad anda tidak akan berputar, kemungkinan besar iPad anda mengalami gangguan perisian. Mematikan iPad sepenuhnya, kemudian mulakan semula harus menyelesaikan masalah. Sekiranya tidak, perisian anda mungkin sudah usang. Kemas kini sistem operasi iOS dalam Tetapan dan kemas kini aplikasi yang telah anda pasang di App Store.

Perubahan Orientasi Sensing

Putaran skrin IPad didasarkan pada akselerometer yang dimasukkan ke dalam iPad. Sekiranya perkakasan ini tidak mengambil gerakan anda memutar skrin anda, ia tidak akan menyebabkan orientasi beralih. Ini boleh berlaku jika iPad anda berada di permukaan mendatar semasa anda menghidupkannya. Contohnya, jika iPad anda rata di atas meja, menghadap anda dalam mod lanskap, memutarnya 90 darjah ke mod potret sambil meletakkannya rata di atas meja mungkin tidak membenarkan pecutan bergerak. Sebaliknya, angkat iPad dari meja sebelum membalikkannya untuk membolehkan perkakasan merasakan pergerakan orientasi yang berubah.