Pllc Vs. LLC

Syarikat dengan tanggungan terhad adalah struktur perniagaan yang menyediakan beberapa faedah kepada pemilik perniagaan yang biasanya didapati melalui syarikat dan perkongsian. Perniagaan dari pelbagai saiz, termasuk perniagaan kecil, dapat membentuk LLC. Jenis struktur perniagaan yang anda pilih bergantung pada jenis perkhidmatan yang anda tawarkan dan peraturan dan undang-undang negeri anda mengenai pembentukan LLC dan PLLC. Syarikat tanggungan terhad profesional (PLLC) adalah bentuk khas LLC.

Syarikat Liabiliti Terhad

Struktur perniagaan syarikat dengan tanggungan terhad diluluskan di negeri dan bukannya di peringkat persekutuan. Manfaat utama penubuhan LLC adalah perlindungan liabiliti terhad korporat dan cukai lulus perkongsian. Perlindungan liabiliti terhad melindungi aset peribadi pemilik, yang dikenali sebagai ahli, dari tindakan tertentu yang diambil oleh syarikat, dan mengehadkan tanggungjawab pemilik untuk sebahagian besar hutang perniagaan dan tuntutan undang-undang.

Dengan faedah cukai lulus, ahli LLC dan bukannya LLC bertanggungjawab untuk percukaian yang berkaitan dengan keuntungan dan kerugian LLC. Percukaian berganda yang berlaku dengan syarikat, yang boleh merugikan perniagaan kecil, tidak berlaku.

LLC profesional

PLLC menawarkan faedah yang sama seperti LLC. Perbezaan utama antara LLC dan PLLC adalah hanya profesional yang dikenali di sebuah negeri melalui perlesenan, seperti arkitek, pengamal perubatan dan peguam, yang dapat membentuk PLLC. Artikel organisasi serupa dengan artikel LLC standard, tetapi langkah tambahan diperlukan untuk memfailkan.

Seorang profesional berlesen mesti menandatangani semua dokumen pemfailan PLLC dan biasanya menyertakan nombor lesen atau salinan lesen profesional yang disahkan semasa mengemukakan. Di samping itu, anda mesti menyerahkan dokumen anda untuk kelulusan kepada lembaga perlesenan negeri sebelum mengemukakan kepada setiausaha negara anda. Kerana langkah persetujuan tambahan, proses untuk membentuk PLLC biasanya memerlukan waktu lebih lama untuk diselesaikan daripada proses untuk membentuk LLC standard.

Pengelasan Entiti Cukai

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri tidak mengenali struktur LLC dan PLLC untuk tujuan cukai. Sebaliknya, perniagaan anda mesti memfailkan sebagai syarikat, syarikat S atau perkongsian untuk LLC berbilang anggota (MMLLC), atau syarikat atau hak milik tunggal untuk LLC dengan anggota tunggal (SMLLC). IRS menghendaki anda mengisi Borang 8832 - Pemilihan Pengelasan Entiti untuk mengklasifikasikan LLC anda.

Sekiranya anda gagal menghantar borang, anda berisiko diklasifikasikan secara automatik ke dalam kategori yang salah. Sebagai contoh, jika perniagaan anda mempunyai dua orang atau ahli dan sepatutnya dikenakan cukai sebagai sebuah syarikat, IRS boleh mengklasifikasikannya secara salah sebagai perkongsian secara lalai jika anda tidak menghantar borang. Sekiranya perniagaan anda adalah SMLLC, IRS secara automatik mengklasifikasikannya sebagai "entiti yang diabaikan", entiti yang diabaikan sebagai terpisah dari pemilik, dengan status kepemilikan tunggal.

Tambahan PLLC vs LLC

Walaupun ahli LLC dan PLLC biasanya tidak bertanggungjawab atas tindakan pekerja mereka, anggota biasanya bertanggungjawab atas tindakan pekerja yang dilakukan di bawah pengawasan langsung mereka. Sebagai tambahan, LLC dan PLLC biasanya tidak menawarkan perlindungan tanggungjawab undang-undang penyelewengan. Perniagaan yang menawarkan perkhidmatan profesional berlesen atau diperakui di negeri-negeri tertentu seperti California tidak dapat membentuk PLLC, menurut LLC Formasi Rocket. Sebaliknya, mereka mesti membentuk PC atau syarikat profesional. Beberapa negeri seperti California juga tidak membenarkan LLC menawarkan perkhidmatan profesional berlesen atau bertauliah.