Suapan Facebook tidak akan berfungsi

Suapan berita Facebook anda adalah aliran kandungan yang sentiasa dikemas kini yang disiarkan oleh rakan dan halaman yang anda suka. Ia muncul di tengah halaman rumah anda, yang terdiri daripada pautan, foto, kemas kini status dan jenis kandungan lain yang diposkan oleh orang lain. Jelas, suapan berita yang tidak berfungsi dengan baik boleh menyebabkan anda terlepas catatan baru dan menghalang anda berinteraksi dengan rakan. Sekiranya suapan berita anda tidak berfungsi, anda boleh cuba menyesuaikan beberapa tetapan tetapi, jika semuanya gagal, anda mungkin harus melaporkannya.

Pilihan Penapis

Walaupun Facebook menggunakan algoritma untuk meletakkan cerita dalam suapan berita anda, anda boleh menapis suapan berita anda untuk mengawal bagaimana cerita dipaparkan. Tetapan suapan berita secara automatik kembali ke tetapan "Berita Teratas", memaparkan kisah dengan komen dan aktiviti terbanyak terlebih dahulu. Anda boleh menyesuaikan tetapan ini menjadi "Terkini," yang memaparkan kisah dalam masa nyata ketika disiarkan di Facebook. Klik anak panah di sebelah pilihan "Urutkan" di bahagian atas halaman utama anda dan pilih tetapan yang diinginkan. Catatan yang dipromosikan, yang dibayar oleh ahli, muncul bercampur di bahagian atas suapan berita anda tanpa mengira tetapan.

Isu Berpotensi

Masalah utama yang dilaporkan oleh banyak ahli Facebook ialah kehilangan maklumat suapan berita. Setelah memuatkan semula halaman utama anda, suapan berita anda mungkin tidak menunjukkan cerita atau kandungan baru. Fungsi terhad adalah satu lagi isu suapan berita yang popular. Ketidakupayaan untuk mengomentari catatan rakan, mengemas kini status anda atau mendaftar masuk di tempat Facebook semuanya mungkin menunjukkan masalah dengan suapan berita anda. Sekiranya setelah menyegarkan penyemak imbas anda, anda masih mengalami masalah dengan suapan berita anda, kirimkan laporan menggunakan pautan yang sesuai pada halaman "Masalah Bug & Diketahui" (pautan dalam Rujukan)

Halaman Utama Kosong

Sekiranya halaman rumah anda kosong, hanya akan menunjukkan halaman putih tempat umpan berita itu, cuba muat semula penyemak imbas anda. Sekiranya tidak menunjukkan suapan berita anda, kemungkinan ada masalah dengan tetapan JavaScript penyemak imbas anda. JavaScript adalah bahasa pengaturcaraan standard yang digunakan komputer anda untuk berinteraksi dengan halaman Web. Buka menu tetapan penyemak imbas anda dan sesuaikan tetapan untuk mengaktifkan JavaScript.

Tetapan privasi

Tetapan privasi mungkin disalahkan kerana fungsi suapan berita terhad yang anda alami. Menyesuaikan tetapan pada halaman "Tetapan & Alat Privasi" dan "Tetapan Garis Masa dan Penandaan" akan memungkinkan tetapan suapan berita (dan lain-lain) yang kurang ketat. Anda tidak dapat mengawal tetapan privasi rakan anda, yang bermaksud pilihan anda terhad dari segi membetulkan masalah feed berita yang melibatkan orang lain.

Ticker

Ticker anda adalah umpan maklumat yang sentiasa dikemas kini yang memaparkan coretan aktiviti rakan dalam masa nyata yang muncul di sudut kanan atas halaman Facebook anda. Sekiranya ticker anda tidak dapat dilihat, anda mungkin menyembunyikannya secara tidak sengaja atau mengeluarkannya dari pandangan. Klik garis pemisah yang muncul di antara bar sisi sembang anda dan tempat ticker anda biasanya muncul. Seret garis ke bawah untuk menunjukkan tanda petik. Sekiranya anda menggerakkannya terlalu jauh ke bawah, bar sisi Sembang anda akan hilang dan anda perlu menyeretnya ke belakang untuk menyesuaikan pandangan. Setelah 15 minit masa Facebook terbiar, ticker anda akan berhenti dikemas kini. Setelah anda kembali aktif, kandungan akan dikemas kini secara automatik.