Cara Menetapkan Semula Pencetak Epson

Epson adalah pengeluar pencetak utama yang menghasilkan pelbagai jenis pencetak laser dan inkjet. Pencetak berfungsi untuk kegunaan rumah dan perniagaan, dan dilengkapi dengan manual arahan dan sokongan dalam talian. Menggunakan fitur tetapan semula adalah keperluan umum untuk mengatasi kemacetan, membersihkan giliran atau menyelesaikan pelbagai masalah penyelesaian masalah. Tidak semua model mempunyai butang reset, tetapi semuanya memiliki proses untuk menetapkan semula pencetak.

Adakah Anda Memerlukan Reset?

Sebelum anda melancarkan semula pencetak, periksa dahulu penyelesaian lain. Contohnya, penyetelan semula tidak akan mengatasi kesesakan kertas, kerana kesesakan kertas adalah masalah fizikal. Dalam kes ini, anda mesti mengakses dulang kertas dan membuang halaman yang macet secara fizikal. Setelah dikeluarkan, pilih Sambung semula kerja, dan pencetak anda akan terus mencetak.

Pencetak Epson moden sangat baik untuk mengesan apabila kemacetan kertas telah berlaku, dan pencetak akan menunggu jem itu dibersihkan sebelum ia berfungsi semula. Kesesakan kertas biasanya merupakan penyelesaian mudah yang tidak membenarkan proses penetapan semula sepenuhnya. Cukup masuk dan bersihkan jem dengan tangan anda.

Masalah lain yang sering berlaku adalah kelambatan sederhana atau kelambatan kerana perisian telah terlalu banyak dengan pekerjaan. Sekiranya anda memilih untuk mencetak dokumen berkali-kali, dokumen tersebut akan membuat tunggakan pekerjaan, dan ini boleh menyebabkan pencetak menangguhkan pencetakan backlog. Dalam kes ini, anda dapat melihat panel tugas pada pencetak dan menghapus pekerjaan yang tidak perlu. Kemudian, tekan Resume untuk terus bekerja melalui backlog.

Sekiranya proses ini gagal, maka kosongkan keseluruhan log dan jalankan pilihan kitaran kuasa seterusnya sebelum menjalankan proses penyet semula pencetak Epson yang sebenarnya.

Jalankan Kitaran Kuasa

Pilihan kuasa bukanlah penyetelan semula secara teknikal, tetapi prosesnya mudah dan cepat. Proses ini dapat memperbaiki sejumlah masalah yang mengejutkan, hanya dengan membuat batu tulis baru untuk pencetak. Kadang-kadang, kitaran kuasa akan membersihkan pekerjaan pemprosesan, dan dalam kes lain, ia akan memuatkan semula pekerjaan tersebut.

Tarik kabel kuasa pada pencetak untuk mematikannya, dan kemudian tunggu selama beberapa minit. Semasa anda menunggu, jalankan restart pada komputer utama yang juga dihubungkan ke pencetak . Pasang semuanya kembali ke kuasa dan periksa untuk melihat apakah masalah anda diselesaikan

Alamat IP Pencetak Epson

Sekiranya pencetak tidak menerima pekerjaan dari komputer, anda mungkin menghadapi ralat komunikasi antara dua titik hubungan . Periksa tetapan wayarles atau sambungan Ethernet untuk memastikan saluran komunikasi yang jelas terbuka. Tetapan semula keras tidak akan membantu sekiranya sambungan wayarles atau talian keras terputus.

Menetapkan semula alamat IP adalah penyelesaian biasa untuk kesalahan komunikasi. IP mungkin beralih dan peranti yang disambungkan ke pencetak tidak lagi dapat berkomunikasi dengan baik. Cari bahagian belakang pencetak di mana kabel kuasa dan port Ethernet berada. Lubang pin terletak di wilayah ini untuk menetapkan semula sambungan. Ia akan mengembalikan alamat IP kilang.

Gunakan penjepit kertas untuk menekan butang dan tahan selama beberapa saat. Ini akan t * rigger requir set semula * ed untuk alamat IP. Sekiranya pencetak anda tidak mempunyai pilihan ini, anda mungkin perlu menetapkan semula alamat IP dari komputer dengan mengakses tetapan pencetak.

Tetapkan Semula Model Butang

Cari panel kawalan pencetak Epson anda. Biasanya terdapat di sebelah kanan atas pencetak anda, di dekat mana-mana skrin paparan digital yang mungkin terdapat pada pencetak, dan di mana butang yang digunakan untuk menghidupkan dan mematikan komputer juga berada.

Cari butang bertanda Pause / Reset pada baris butang pada panel kawalan. Tekan dan tahan butang ke bawah selama sekurang-kurangnya tiga saat untuk membersihkan tugas pencetakan dan menetapkan semula pencetak anda sehingga anda dapat mulai mencetak lagi.

Cuba cetak lagi. Ulangi proses itu sekali sahaja jika anda masih mengalami kesilapan pencetak. Kemas kini pemacu anda dan periksa kesilapan dokumen anda jika anda masih tidak dapat mencetak.

Utiliti Reset Penyelenggaraan

Ini adalah masalah biasa yang sering membuat pengguna kecewa. Utiliti penyelenggaraan adalah fungsi terpasang yang menghalang pencetakan apabila bahagian mekanikal usang. Pada asasnya, jangka hayat bahagian tersebut berakhir dan kualiti cetakan tidak lagi dapat dipertahankan. Pencetak akan menunjukkan mod ralat penyelenggaraan dan menghentikan operasi.

Pada ketika ini, anda boleh menjalankan utiliti penyelenggaraan tunggal untuk Rese t pencetak. Ini tidak akan membolehkan anda mengulangi proses penetapan semula ini lebih dari sekali, dan anda perlu mengganti bahagian dalaman atau pencetak itu sendiri setelah mesej ralat kembali.

Untuk menjalankan utiliti tetapan semula penyelenggaraan, cari pautan di bawah mesej ralat di komputer anda. Klik pautan set semula untuk memulihkan operasi. Setelah ralat kembali, anda boleh mendapatkan mesin servis di pusat penjagaan Epson, jika dikehendaki.

Muat turun Pemacu Baru

Muat turun sekumpulan pemacu baru terus dari halaman sokongan Epson dan pasangkannya di komputer anda jika anda mengalami kesilapan pencetak berterusan. Mengemas kini perisian yang anda gunakan untuk membuat dokumen dan berhati-hati untuk tidak mencetak dokumen yang menunjukkan kesalahan atau pesan di luar memori di layar juga membantu mencegah kesalahan pencetak.

Beberapa pencetak lama membolehkan anda memuat naik tetapan fon khas dengan menekan kekunci "Alt" pada panel kawalan ke bawah bersama dengan butang set semula. Berunding pemilik anda manual untuk mengetahui lebih lanjut tentang "Alt" ke y pada model ini, yang kebanyakannya adalah pencetak laser.

Mengitar semula Pencetak

Sekiranya pencetak selalu gagal dan tidak dapat diperbaiki semula, mungkin sudah tiba masanya untuk menaik taraf. Membantu untuk memeriksa dengan Pusat Penjagaan yang Diluluskan Epson untuk mendapatkan pembaikan, tetapi selalu menimbang kos berbanding harga model baru. Mungkin sudah waktunya untuk peningkatan, terutamanya jika anda menjalankan perniagaan atau pejabat cetak.

Pusat penjagaan program penyesuaian Epson yang sama mungkin dapat mengitar semula pencetak . Jangan sekali-kali membuang pencetak terus ke tong sampah. Anda mengandungi komponen elektronik yang memasuki alam sekitar di tempat pembuangan sampah. Bandar atau daerah anda akan mendapat lokasi penurunan kitar semula . Banyak kawasan juga akan mengadakan acara kitar semula khusus untuk elektronik.

Prinsip kitar semula yang sama berlaku untuk semua peranti elektronik anda: telefon bimbit, set televisyen, tablet, komputer dan pencetak semuanya tergolong dalam proses kitar semula dan bukan di tempat pembuangan sampah tempatan , di mana ia mencemari air bawah tanah dan ekosistem.