Apakah Perbezaan Antara Strategi Pemasaran Berbeza & Tidak Berbeza?

Secara ringkas, pemasaran adalah proses di mana anda menyampaikan nilai produk dan perkhidmatan anda kepada pengguna. Cabaran utama anda adalah memilih pengguna untuk berkomunikasi dan strategi terbaik untuk menghubungi mereka dengan mesej anda. Strategi yang dibezakan dan tidak dibezakan masing-masing mempunyai tempat dalam pemasaran yang berkesan. Perniagaan yang paling sesuai untuk perniagaan anda bergantung pada pasaran sasaran dan keperluannya.

Pasaran dan Segmentasi Sasaran

Pasaran sasaran anda adalah kumpulan pengguna kolektif yang mungkin memerlukan produk atau perkhidmatan anda. Ini berfungsi sebagai titik awal untuk pengembangan strategi pemasaran. Segmentasi membahagikan pasaran sasaran anda kepada kumpulan yang mempunyai ciri-ciri demografi, psikografik atau ciri umum yang lain. Setiap segmen mempunyai keperluan dan tingkah laku pembelian yang tersendiri.

4 Ps Campuran Pemasaran

Campuran pemasaran terdiri daripada empat produk Ps, harga, penempatan dan promosi. Produk bukan sahaja barang atau perkhidmatan yang anda jual tetapi juga sifat yang menjadikannya menarik bagi pengguna, seperti reka bentuk dan pembungkusan. Harga mempertimbangkan harga senarai serta potongan, pembiayaan dan pilihan, seperti penyewaan, menurut QuickMBA.

Penempatan merujuk kepada pengedaran - lokasi di mana produk anda akan dijual dan proses yang anda gunakan untuk membuatnya. Promosi menyampaikan faedah dan ciri produk anda kepada pengguna melalui pengiklanan dan perhubungan awam dan media yang anda gunakan untuk melaksanakannya. Di tengah campuran pemasaran adalah pasaran sasaran. Setiap bahagian campuran dioptimumkan untuk menghasilkan tindak balas dari sasaran.

Strategi Pemasaran Tidak Berbeza

Strategi pemasaran yang tidak dibezakan memberi tumpuan kepada keseluruhan pasaran sasaran dan bukannya pada segmennya. Strategi ini menggunakan campuran pemasaran tunggal - satu produk, satu harga, satu penempatan dan satu usaha promosi - untuk mencapai jumlah maksimum pengguna di pasar sasaran tersebut. "Pemasaran," oleh William M. Pride dan OC Ferrell, memberikan komoditi mengatakan gula dan garam adalah contoh produk yang mungkin dipasarkan secara efektif melalui strategi yang tidak dibezakan, kerana banyak pengguna di pasar keseluruhan memiliki keperluan yang sama untuk produk tersebut.

Pride dan Ferrell, bagaimanapun, bahawa kejayaan dengan pemasaran yang tidak berbeza juga bergantung pada pemasar yang memiliki sumber dan kemahiran yang diperlukan untuk menjangkau khalayak yang sangat besar.

Strategi Pemasaran Berbeza

Strategi pemasaran yang dibezakan mensasarkan segmen pasar yang berlainan dengan campuran pemasaran khusus yang dirancang terutama untuk memenuhi keperluan segmen tersebut. Setiap campuran merangkumi produk, harga, penempatan dan program promosi yang disesuaikan khusus untuk segmen tertentu. Sebagai contoh, syarikat yang mengeluarkan suplemen vitamin mungkin mengenal pasti segmen pasaran berdasarkan jantina. Ia boleh menghasilkan satu formula multivitamin untuk wanita dan yang lain untuk lelaki.

Ini dapat membezakan lebih jauh dengan mengelompokkan kumpulan jantina mengikut tahap kehidupan dan membuat campuran pemasaran yang berbeza di antara masing-masing. Pemasaran berbeza sangat sesuai untuk pasaran dengan segmen yang mudah dikenali, masing-masing mempunyai keperluan yang berbeza.

Strategi Pemasaran Berkonsentrasi

Strategi tertumpu menyediakan penyelesaian cara ketiga yang membolehkan pemasar menyasarkan segmen pasaran tunggal dengan gabungan pemasaran tunggal. Keupayaan untuk mengkhususkan diri ke tahap ini mempunyai kelebihan untuk membolehkan syarikat memfokuskan sumbernya untuk memenuhi keperluan pasaran tunggal, yang jelas dan difahami, yang menjadikannya lebih kompetitif terhadap syarikat yang lebih besar. Pada sisi negatifnya, strategi pemasaran yang tertumpu dapat membuat sebuah syarikat menjadi satu produk dan pasar dan membiarkannya rentan terhadap kesan perubahan keadaan di dalam pasaran tersebut.