Adakah Mungkin Menguji PSU PC Tanpa Motherboard?

Mengatasi masalah kuasa komputer boleh menjadi sukar, kerana masalahnya berpunca dari unit bekalan kuasa, atau PSU, atau papan induk. Menguji setiap komponen secara berasingan membantu menyempitkan di mana masalahnya terletak. Walaupun PSU dirancang untuk berfungsi hanya semasa disambungkan ke papan induk, anda boleh memotongnya dengan menggunakan wayar panjang kecil. Biasanya dikenali sebagai ujian klip kertas, jalan pintas ini menawarkan anda kemampuan untuk memeriksa bahawa PSU menerima kuasa tanpa menggunakan motherboard.

1

Putuskan sambungan PSU dari papan induk dan outlet dinding anda, dan lepaskan dari casing komputer. Ujian klip kertas pada dasarnya mengalihkan kuasa melalui PSU, dan jika wayar menyentuh komponen lain di dalam komputer semasa ujian, ia boleh menyebabkan pemotongan komponen menjadi pendek. Jauhkan PSU dari komputer anda yang lain untuk mengelakkan kerosakan.

2

Kenal pasti wayar hijau dan hitam pada penyambung papan induk PSU. Bekalan kuasa ATX menawarkan penyambung 20 atau 24-pin dengan wayar berwarna. Kawat hijau adalah suapan langsung dari kabel kuasa, dan wayar hitam adalah kabel tanah. Hanya ada satu wayar hijau yang dikelilingi oleh sebilangan hitam. Tidak kira wayar hitam yang anda pilih, kerana semuanya adalah litar tanah.

3

Bentuk wayar anda untuk ujian. Tanggalkan klip kertas anda sehingga menyerupai huruf "U", atau potong wayar bertebat pendek dan lepaskan hujungnya dengan telanjang. Sekiranya menggunakan klip kertas, bungkus beberapa pita elektrik di sekitar lengkung "U" untuk memberi diri anda tempat yang selamat untuk menahannya.

4

Masukkan satu hujung wayar ke penyambung pin hijau dan ujung yang lain ke dalam hitam. PSU masih harus dicabut dari dinding dan sebarang suis kuasa pada unit itu sendiri harus dihidupkan ke "Mati." Pastikan wayar berada di tempatnya dengan selamat.

5

Pasang PSU dan balikkan suis kuasa ke "Hidup". Anda mesti mendengar kipas dalaman menyala sebaik sahaja kuasa mengalir ke unit. Jangan melalui pelindung lonjakan arus atau tali lanjutan lain semasa ujian - pasangkan terus ke soket dinding. Sekiranya anda tidak mendengar kipas dalaman, PSU anda mungkin gagal dan anda perlu menggantinya. Matikan PSU dan cabut plag dari soket dinding sebelum melepaskan wayar.