Apa Makna Iklan Berinformasi?

Dari semua kategori iklan yang ada, iklan informatif adalah kategori yang paling masuk akal untuk digunakan apabila anda mempunyai produk atau perkhidmatan yang kompleks, dan anda ingin mendidik pelanggan anda. Orang perlu memahami produk anda dan bagaimana ia menyelesaikan masalah mereka, sebelum mereka dapat memutuskan apakah produk itu sesuai untuk mereka atau tidak.

Anda mungkin pernah menjumpai bukan sahaja iklan maklumat tetapi juga iklan persuasif. Sekiranya anda baru dalam pengiklanan, kemungkinan anda telah memutuskan untuk memulakan perjalanan anda dengan memfokuskan pada iklan bermaklumat. Apa pun sebab mengapa anda berminat dengan iklan berinformasi, ada banyak yang perlu diketahui dan banyak yang perlu diketahui mengenai sepupu dekatnya, iklan persuasif. Ada manfaat, serta risiko dan tantangan, untuk iklan persuasif. Semakin mendalam pengetahuan anda mengenai perkara ini, semakin baik kempen iklan anda, sekarang dan masa depan.

Apa itu Iklan Berinformasi?

Menurut The Business Dictionary, periklanan informatif adalah segala jenis "promosi yang mendidik masyarakat tentang (1) apa manfaat dan ciri produk, (2) apa yang dilakukannya atau dapat dilakukannya, (3) bagaimana ia dibandingkan dengan persaingan atau produk serupa dalam nilai dan faedah, dan (4) di mana ia boleh dibeli. Biasanya diikuti dengan iklan persuasif dan pengembangan jenama. "

Iklan Berinformasi vs Persuasif

Sebelum membincangkan maklumat berbanding dengan iklan persuasif, penting untuk membuat perbezaan antara keduanya. Iklan bermaklumat bergantung pada fakta dan angka untuk memberi inspirasi kepada tindakan pengguna. Kadang-kadang, ia terbukti bertentangan dengan iklan persuasif. Yang benar, bagaimanapun, adalah bahawa keduanya sering bekerja dengan sangat baik, ketika digunakan bersama. Sebenarnya, memahami beberapa teknik yang digunakan dalam iklan persuasif dan dalam promosi persuasif seperti menerangkan faedah daripada ciri dan menggunakan bahasa aktif dapat menjadikan iklan bermaklumat anda berjaya. Untuk kejayaan yang paling besar, anda harus mengarahkan iklan maklumat anda dengan fakta dan maklumat konkrit yang berkaitan dengan situasi tersebut, dan kemudian mengikutinya dengan beberapa teknik iklan persuasif yang lebih popular, seperti humor, emosi dan sebagainya.

Contoh yang baik dari iklan maklumat yang mungkin anda temui adalah bagaimana iklan ubat preskripsi membincangkan kesan sampingan ubat preskripsi yang diiklankan. Biasanya, pengguna membaca tentang kesan sampingan secara tergesa-gesa, membaca secepat mungkin, sambil tetap jelas untuk memahami dan tidak menggunakan teknik persuasif. Sebahagian besarnya, iklan ini bersifat persuasif. Walau bagaimanapun, terdapat bahagian maklumat yang membincangkan siapa ubat yang dimaksudkan dan tidak dimaksudkan. Pada akhir iklan, hanya penonton yang disasarkan yang cenderung menonton iklan tersebut hingga akhir, kerana mereka mempunyai minat paling besar di dalamnya.

Iklan Maklumat Berfokus pada Ketepatan

Salah satu kualiti utama pengiklanan bermaklumat adalah memfokuskan pada menjadikan bahan itu pendidikan. Sekiranya anda memutuskan untuk pergi ke arah itu, anda pasti ingin melindungi reputasi jenama anda menjadi tepat; jika tidak, anda akan meletakkan masa depannya dalam bahaya. Untuk mengelakkannya, pastikan anda memeriksa dan memeriksa semula setiap fakta dalam iklan anda. Sudah tentu, anda mungkin tidak akan salah menyenaraikan fakta atau memberikan maklumat yang salah. Bukan di situlah bahaya sebenarnya. Risiko yang paling besar datang dari menyampaikan maklumat dengan cara yang mengelirukan. Contohnya, ambil syarikat yang menjual campuran jus buah yang berpusat pada kesihatan. Ini melancarkan iklan mengenai beberapa buah eksotik yang tidak begitu terkenal dan yang didapati sebagai sumber antioksidan yang sihat. Sekarang, katakan antioksidan ini hanya terdapat dalam satu jenis buah,tetapi kepelbagaian itu bukan jenis perniagaan yang dijual. Sebagai contoh, maklumat itu secara terang-terangan menyesatkan, yang dapat menyebabkan syarikat itu berada dalam air panas yang serius.

Anda juga harus sentiasa memperbaharui maklumat anda dan tepat pada masanya dalam keadaan benar, tidak kira berapa tahun berlalu sejak iklan itu disiarkan. Sekiranya anda memberikan maklumat yang disokong oleh kajian, pastikan terdapat banyak kajian, bukan hanya kajian solo untuk mengesahkan tuntutan tersebut. Tetapi ia tidak berakhir di sana; mesti ada sedikit atau tidak ada kajian yang bertentangan dengan tuntutan tersebut. Setiap maklumat yang anda masukkan ke dalam iklan anda harus disokong dengan sumber yang boleh dipercayai, yang menyatakan bahawa sebahagian besar tuntutan, pernyataan dan fakta adalah tepat, pada masa penerbitan. Walaupun anda perlu membincangkan kelemahan dalam produk anda, jangan terlalu mementingkan ketepatan.

Inovasi dan Kemas kini Produk

Pembuat kenderaan, syarikat perisian, dan pelbagai perniagaan lain yang mengemas kini produk mereka secara berkala, perlu membuat iklan maklumat yang menjelaskan perubahan yang mereka buat atau sekurang-kurangnya untuk membenarkan perubahan tersebut. Ideanya adalah untuk membiarkan pelanggan anda merasa seolah-olah mereka berada dalam keadaan baik. Sekiranya anda pembuat kenderaan dan menghasilkan kenderaan yang anda nyatakan dengan lebih cekap, anda boleh menyebutkan beberapa kajian mengenai penggunaan bahan bakar fosil dan perubahan iklim dalam pengenalan kepada iklan maklumat anda. Sekiranya anda menukar produk anda tetapi anda tidak memberikan penjelasan yang tepat tentang mengapa anda menukar produk anda, pelanggan anda akan melihatnya sebagai tidak wajar dan mereka bahkan mungkin akan kehilangan pengetahuan mereka tentang jenama anda.

Pengiklanan bermaklumat juga penting apabila perniagaan berubah arah dan, dalam prosesnya, meningkatkan asas pelanggannya. Dalam hal ini, perniagaan akan memerlukan iklan bermaklumat untuk membenarkan pergerakannya. Pertimbangkan perkhidmatan rangkaian atau syarikat telefon yang menurunkan harga bagi mereka yang mendapat paket. Untuk membenarkan langkah itu, syarikat telefon dapat memetik kajian, yang menunjukkan bahawa orang lebih memilih kumpulan daripada perkhidmatan yang disesuaikan. Oleh itu, jika anda mahukan satu perkhidmatan seperti televisyen sahaja atau internet sahaja, kemungkinan anda tidak akan senang dengan harga yang lebih tinggi yang mesti anda bayar untuk perkhidmatan yang disertakan. Namun, kerana keputusan syarikat dikemukakan berdasarkan fakta dan alasan, kekecewaan yang anda alami sekurang-kurangnya dapat dikurangkan.

Menggunakan Data Dalaman

Anda tidak perlu selalu mencari di luar syarikat anda untuk mencari sumber atau maklumat yang boleh dipercayai yang anda sertakan dalam iklan maklumat anda. Pertimbangkan perkhidmatan rangkaian dan telefon yang disebutkan di bahagian sebelumnya. Sekiranya maklumat yang mereka gunakan untuk menyandarkan keputusan mereka sampai setelah mereka meninjau pelanggan mereka sendiri, tidak ada yang salah dengannya. Pasti, mungkin tidak cukup luas untuk meliputi populasi umum tetapi sangat relevan untuk perniagaan. Selagi tinjauan dilakukan di ruang sampel yang cukup luas dan dapat dipercayai sejauh mana kebiasaan pengguna biasa, keputusan yang memuaskan sebahagian besar pelanggan syarikat harus masuk akal.

Bila boleh, gunakan data yang sangat khusus untuk perniagaan anda. Apabila anda melakukan itu, perniagaan anda kelihatan introspektif dan komited. Ini adalah trend biasa dalam permainan video dalam talian. Mereka memaparkan kemas kini dan tambalan kandungan terbaru mereka dan menyokong perubahan mereka dengan data pengguna yang mereka kumpulkan. Sebenarnya, dapat dikatakan bahawa setiap layanan langganan harus mengumpulkan data dari penggunanya, menganalisis data tersebut, dan menggunakan data tersebut untuk membuat keputusan mengenai perubahan. Ia kemudian harus menjadikan perubahan tersebut kepada umum dan membenarkannya menggunakan data yang berkaitan.

Mengapa Menggunakan Kebolehcapaian dan Reka Bentuk?

Walaupun iklan bermaklumat anda disokong oleh semua data dan masuk akal, jika iklan itu tidak menarik bagi penonton, maka iklan itu mungkin tidak berjaya. Prinsip asas reka bentuk iklan dan teknik untuk menarik perhatian pelanggan adalah penting dalam iklan bermaklumat seperti mereka dalam iklan persuasif. Sebenarnya, bahawa salinan untuk iklan bermaklumat biasanya kering, menjadikannya lebih penting untuk menjadikan iklan dapat diakses. Sekiranya anda tidak menemui cara untuk menarik perhatian penonton anda, mereka tidak akan mendengar iklan anda. Mungkin juga, mereka tidak akan membacanya. Walaupun mereka cuba mendengar atau membaca iklan anda, mereka mungkin akan melupakan semuanya sebaik sahaja iklan itu selesai diputar atau ketika mereka selesai membaca iklan tersebut.

Berhati-hatilah dengan jumlah penjelasan yang anda masukkan ke dalam maklumat anda. Sebaik-baiknya, anda harus memastikan video anda pendek dan perenggan anda berada dalam jarak yang baik; terangkan kesimpulan sumber yang paling penting dan hantarkan pautan kepadanya. Sekiranya penonton anda mahukan cerita penuh, mereka boleh mengikuti pautan. Selagi poin utama anda terdengar kredibel, sebahagian besar penonton anda akan mendengar dan akan menganggapnya sebagai kebenaran Injil.